τεχνολογία

ΞΕΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ τα delids στον Ryzen 5 2600

Ο νέος επεξεργαστής της AMD βρέθηκε στα χέρια του Der8auer ο οποίος πραγματοποίησε το λεγόμενο delidding με σκοπό να δει εάν βελτιώνονται οι θερμοκρασίες του. Το delid είναι μια γενικά επικίνδυνη διαδικασία που κάνει κάποιος στον επεξεργαστή του κατά την οποία αφαιρεί το μεταλλικό καπάκι του αλλάζοντας την εργοστασιακή πάστα που βρίσκεται από κάτω με σκοπό να βελτιώσεις τόσο τις θερμοκρασίες του chip όσο και το πιθανό overclocking του. 
Ο overclocker Der8auer έβαλε σε αυτή τη διαδικασία έναν Ryzen 5 2600 και αφαίρεσε το μεταλλικό καπάκι του. Φυσικά εδώ και χρόνια πολλοί επεξεργαστές της AMD έρχονται με καλάι κάτω από το heatspreader (το καπάκι) και έτσι οι θερμοκρασίες βρίσκονται ήδη σε πιο χαμηλά επίπεδα απ' ότι με τη χρήση απλής πάστας Στο σχετικό βίντεο δείχνει τη διαδικασία που ακολούθησε με ένα δικό του delid tool καταγράφοντας κάθε στιγμή δείχνοντας τι πρέπει να προσέξουμε στη διαδικασία. Αρχικά, όπως φαίνεται κάτω από το heatspreader του επεξεργαστή βλέπουμε μερικά SMD components πιο κοντά στο die σε σχέση με παλιότερους επεξεργαστές της AMD δείχνοντας έτσι μερικές από τις κατασκευαστικές αλλαγές της εταιρίας. 
Παράλληλα το die size είναι το ίδιο με αυτό των πρώτων Ryzen δηλαδή 212 mm² επιβεβαιώνοντας έτσι πως τα 12nm της GlobalFoundries είναι κατά κάποιο τρόπο μια "βελτιωμένη λιθογραφία των 14nm" έχοντας σας βάση την τελευταία, κάτι που ήδη κάνουν αρκετοί κατασκευαστές στον χώρο των ημιαγωγών. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας ήταν αναμενόμενα όπως σε κάθε άλλο κολλημένο με καλάι heatspreader. Οι θερμοκρασίες στα 4.1GHz με 1.35V που μέτρησε ο Γερμανός overclocker βελτιώθηκαν κατά 4 μόνο βαθμούς πέφτοντας από τους 64 στους 60 βαθμούς Κελσίου στο Cinebench R15 κλείνοντας πως το delidding δε θα προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα σε Intel επεξεργαστές.. hwbox

About Freegr network

Από το Blogger.