ειδήσεις

Η εφορία “ξεψαχνίζει” το Facebook και το Instagram

Η εφορία ψάχνει το Facebook και το Instagram σου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ποια στοιχεία σκανάρονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εφορία ψάχνει το Facebook και το Instagram και σίγουρα όχι για να δει τις ωραίες φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει αλλά για να ελέγξει πόσοι χρησιμοποιούν τα social media για προώθηση προϊόντων ενώ δεν τα δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Έθνος της Κυριακής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχει αρχίσει να καταγράφει πρακτικές που χρησιμοποιούνται μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες σύντομα θα τεθούν στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Έθνος, αυξάνεται ραγδαία η διακίνηση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο κατά κανόνα αποτελεί κεκαλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι μέσω του διαδικτύου πρόκειται να επεκταθούν και να ενταθούν.
 Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, πραγματοποίηση έμμεσης διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών από “επωνύμους” χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές αμοιβές στην εφορία και τέλος χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό χρηστών που διάγουν πολυτελή βίο, ενώ οι φορολογικές τους δηλώσεις είναι “φτωχές”. Ο έλεγχος των social media εφαρμόζεται στο εξωτερικό και συνίσταται στο να εντοπίζονται φορολογούμενοι που ανεβάζουν φωτογραφίες από κοσμοπολίτικα διεθνή θέρετρα, αλλά όλος αυτός ο πλούτος δεν συνάδει με την φορολογική τους δήλωση. 
Στο στόχαστρο βρίσκονται επιχειρηματίες, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως γιατροί και δικηγόροι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Έθνος. Και τι γίνεται στην περίπτωση που εντοπιστεί ένας πολυτελής τρόπος ζωής στα social media; Σ εαυτήν την περίπτωση θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους με βάση τις έμμεσες τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές λαμβάνουν υπόψη δαπάνες με κάρτες για κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων, αγορών ρούχων, πληρωμές ΔΕΚΟ κτλ.

About Freegr network

Από το Blogger.