freegr

«Εξοικονομώ» για οπτικές ίνες στα κτίρια ύψους - ΜΕΧΡΙ 1.000 ευρώ η επιδότηση


 Επιδότηση ύψους 800 έως 1.000 ευρώ για την εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών θα λάβουν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων μέσω του προγράμματος Fiber Readiness που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να έχουν καθοριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ οίκον» και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας με 162 εκατ. ευρώ περίπου. Στόχος του είναι σε συνδυασμό με το SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί ήδη συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να διευκολύνει την μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις υψηλές ταχύτητες και Ελλάδα να συμπορευτεί με την «Κοινωνία των Gigabit», που έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει η Ευρώπη μέχρι το 2025. 

Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή κουπονιού (voucher) και θα αφορά κτίρια σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη ή προγραμματίζεται να υπάρξουν υποδομές οπτικής ίνας (FTTP), ώστε να διασφαλίζεται η συνδεσιμότητα από άκρο σε άκρο.

Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια στη χώρα δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο που να περιλαμβάνεται η καλωδίωση οπτικών ινών. Η μεταγενέστερη εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής ωστόσο, παρότι εφικτή, αυξάνει αισθητά το κόστος, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σε υψηλότερες ταχύτητες. 

Μάλιστα δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται σε ξεπερασμένες τεχνολογίες και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ανάπτυξης συνδέσεων FTTH, της ενεργοποίησης του προγράμματος θα πρέπει να προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ουδέτερης παθητικής καλωδίωσης. Μέσω της απόφασης αυτής, θα καθορίζονται τα κοινά πρότυπα για την εν λόγω καλωδίωση και θα προσδιορίζονται οι διεπαφές και τα σημεία οριοθέτησης τέτοιων υποδομών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τους παρόχους που αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH) 

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης με 162,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (131,3 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ) και η εκτιμώμενη περίοδος εφαρμογής είναι 4 και πλέον έτη (58 μήνες) με το σύνολο των επιδοτήσεων να πρέπει να έχει δοθεί μέχρι το τέλος του 2025. 

Το εν λόγω πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ, κάνοντας μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μια σύνδεση VDSL.

About Freegr network

Από το Blogger.