datacenters

Τα ευρωπαϊκά data centers ως το τέλος της δεκαετίας θα καταναλώνουν 80% περισσότερη ενέργεια


Η «βιομηχανία» των data centers της Ευρώπης θα χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μόνο στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το BloombergNEF. Η μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία θα χρειαστεί περισσότερα μεγάλα κέντρα για την αποθήκευση και την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, απαιτώντας επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια
για τη λειτουργία και την αποφυγή υπερθέρμανσης των υπολογιστών. 
Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση ενέργειας στις βασικές αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας θα πρέπει να αυξηθεί περίπου κατά 80% σε σχεδόν 48 TW/h έως το 2030. Παρά την εστίαση του κλάδου της τεχνολογίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα κέντρα δεδομένων εξακολουθούν να χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να συνεχίσουν να λειτουργούν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα κέντρα να γίνουν πιο φιλικά προς το κλίμα. Περισσότερα κέντρα μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τα παλαιότερα δίκτυα να συμβαδίσουν με τη χρήση, αν και υπάρχει δυνατότητα η επέκτασή τους να προσφέρει πιο ευέλικτες προμήθειες για να βοηθήσει τα συστήματα δικτύου όταν χρειάζεται. «Τα κέντρα δεδομένων ενδέχεται να απαιτούν τουλάχιστον τόση προσοχή όσο τα ηλεκτρικά οχήματα όταν πρόκειται για διαχείριση φορτίου και επιπτώσεις στο δίκτυο ενέργειας», ανέφερε το BloombergNEF σε μια έκθεση την Πέμπτη. Στην Ιρλανδία, όπου οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και η Amazon διαθέτουν κέντρα δεδομένων, αυτοί οι ιστότοποι θα αντιπροσωπεύουν το 24% της ζήτησης ενέργειας της χώρας έως το 2030, από 15% τώρα.
 Αυτό είναι πολύ περισσότερο από την αύξηση που παρατηρείται σε άλλες αγορές όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Η μεγαλύτερη ευελιξία στα κέντρα δεδομένων -μέσω αποθήκευσης ενέργειας ή δημιουργίας εφεδρικών πηγών- θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των συστημάτων ισχύος και στην ενσωμάτωση περισσότερης ανανεώσιμης παραγωγής, έδειξε η έκθεση. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει 1 GW ευέλικτης χωρητικότητας έως το 2030, περίπου διπλάσια από την εκτιμώμενη εγκατεστημένη χωρητικότητα μπαταρίας μέχρι τότε.

About Freegr network

Από το Blogger.