freegr

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ με οπτικές ίνες που θα εμπλουτιστεί και με δορυφορικές συνδέσεις


Ένα μέλλον που θα βασίζεται στις οπτικές ίνες και θα εμπλουτιστεί και με δορυφορικές συνδέσεις, τύπου Starlink, περιλαμβάνει το όραμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα των τηλεπικοινωνιών, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν και να βελτιώσει παράλληλα τα σταθερά της δίκτυα. 
 
Το παραπάνω ανέφερε σε γενικές γραμμές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Θεόδωρος Λιβάνιος και Γιώργος Γεωργαντάς κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μείωση/ κατάργηση του ειδικού τέλους στις τηλεπικοινωνίες. Όπως επισημάνθηκε, παρότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην κινητή τηλεφωνία, η σταθερή τηλεφωνία έχει πρόβλημα και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να βελτιωθεί. 

Στόχος η κατάργηση του χαλκού 

«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ookla η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση στο mobile Internet και στην 100η στο σταθερό Internet. Και ενώ στην κινητή η δημοπρασία για το 5G η οποία χαρακτηρίστηκε καινοτόμα διεθνώς και οι επενδύσεις των παρόχων βελτίωσαν τις επιδόσεις, στην σταθερή υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο «απολιγνιτοποίηση αλλά και αποχαλκοποίηση, γεγονός που προϋποθέτει σειρά έργων κι επενδύσεων».
 
«Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει η αποχαλκοποίηση της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι καταλύτης σε αυτή την εξίσωση, έστω κι αν εκκρεμούν πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο χρειάζονται και σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι βρισκόμαστε ήδη προς την σωστή κατεύθυνση αυτών των επενδύσεων. 
 
«Με το ultra fast broadband και το Super Fast Broadband, με τα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζονται και με το εξοικονομώ για κτήρια που προγραμματίζεται και θα χρηματοδοτηθεί και αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δούμε πολύ μεγάλες βελτιώσεις μέσα σε λίγα χρόνια όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες», τόνισε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σε αυτό θα συμβάλλει και η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με την αγορά για την μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες. 
 
Ωστόσο εξήγησε ότι οι επιδόσεις στην σταθερή είναι και θέμα ζήτησης υψηλών ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις, η οποία στην περίπτωση της χώρας δεν είναι μεγάλη. «Σε ότι αφορά την κινητή τα νούμερα στο performance είναι συνάρτηση του τι βγάζει η κεραία. Στην σταθερή είναι εξάρτηση της ζήτησης και πράγματι υπάρχει πρόβλημα ζήτησης. Το έχουμε δει στην πράξη κι εμείς γι αυτό και αποφασίσαμε να επιδοτήσουμε την ζήτηση κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
 

Τα παραπάνω συνδυαστικά με τους μικροδόρυφόρους, τεχνολογία που υποστηρίζει και η ΕΕ όπως προκύπτει από το σχέδιο Breton, θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες προσφέροντας συνδεσιμότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τον ίδιο. Θέμα ημερών η αδειοδότηση των Μικροδορυφόρων του Mask

Ειδικότερα, όσον αφορά τους μικροδορυφόρους, ο υπουργός εξήγησε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η ειδική αδειοδότηση που απαιτείται δεδομένου ότι για πρώτη φορά αυτή η τεχνολογία έρχεται στη χώρα. «Η εισήγηση από την ΕΕΤΤ έφτασε πριν από δύο εβδομάδες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή και στα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος» εξειδίκευσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος. 

«Στόχος είναι να υπάρξει μια αδειοδότηση άπαξ, όπως ισχύει και με τα δορυφορικά πιάτα για την συνδρομητική τηλεόραση, ούτως ώστε να μην χρειάζεται κάθε πολίτης να αιτείται άδεια για την εγκατάσταση τέτοιας σύνδεσης». 

Με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, τα συστήματα της Starlink του Έλον Μασκ, θα μπορούν να ξεκινήσουν να παρέχουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες τους, δηλαδή δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα.  Σημειωτέον ότι το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς) οι οποίοι υπόσχονται internet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας. 

Τα επόμενα έργα που θα δημοπρατηθούν

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος θα προχωρήσει μέσω των διαφόρων έργων που θα δημοπρατηθούν βραχυπρόθεσμα και τα οποία περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μεταξύ αυτών, όπως εξήγησε, συγκαταλέγονται τα έργα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, το CRM, έργα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνη καθώς και έργα που σχετίζονται με την υγεία. Στην υγεία μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό όπως π.χ. η τηλεσυμβουλευτική για στοχευμένες παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, η προληπτική ιατρική κ.α.. «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα εργαλείο που μας επέτρεψε να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, να προτεραιοποιήσουμε νοσήματα στον εθνικό εμβολιασμό κ.α. Στόχος είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις για μία σειρά από ενέργειες που έχουν σχέση με την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας» συμπλήρωσε. 
 
«Ως υπουργείο, εμείς ήμασταν έτοιμοι από πριν να προχωρήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, λόγω της Βίβλου. Ωστόσο υπήρχαν τεράστιες εκκρεμότητες σε κάθε υπουργείο που εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατό να καλύψουμε και έπρεπε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες επιλογές ανάλογα με τον προϋπολογισμό. Πλέον με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ηθικά διλήμματα και να καλύψουμε όχι μόνο τις εκκρεμότητες αλλά και τα επιθυμητά έργα» τόνισε ο υπουργός. Άλλωστε, όπως εξήγησε, « ήδη έχουμε αποδείξει ότι το υπουργείο κινείται με γρήγορους ρυθμούς, αντίστοιχους της αγοράς. Στόχος είναι μέσα από την φύση των έργων που θα δημοπρατηθούν να ενισχυθεί η αγορά και να εμπλακούν στην υλοποίηση αυτών από εγχώριες και διεθνείς εταιρείες έως και νεοφυείς επιχειρήσεις».

About Freegr network

Από το Blogger.