Η συνεχιζόμενη, παγκόσμια κρίση έλλειψης ημιαγωγών πρόκειται να καταστεί πρόβλημα που θα διαρκέσει περισσότερο χρονικά, τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου της εταιρείας.
«Είμαστε στο χειρότερο σημείο αυτή την περίοδο, κάθε τρίμηνο της επόμενης χρονιάς η κατάσταση θα βελτιώνεται σταδιακά, αλλά δεν θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς έως το 2023», ανέφερε ο Γκέλσινγκερ σε συνέντευξή του στο CNBC.
Πάντως, η θέση της AMD, μεγάλης αντιπάλου της Intel στον τομέα της κατασκευής επεξεργαστών για υπολογιστές, είναι περισσότερο αισιόδοξη. Πιο συγκεκριμένα, η CEO της εταιρείας, Λίζα Σου, σχολίασε κατά της διάρκεια του 2021 Code Conference ότι αν και η τροφοδοσία σε μικροτσίπ θα είναι «αρκετά στενή» για το προσεχές μέλλον, «θα γίνει καλύτερη το 2022» καθώς σταδιακά θα λειτουργούν όλο και περισσότερα εργοστάσια. Η Nvidia από την άλλη πλευρά, εταιρεία που ειδικεύεται στα μικροτσίπ για κάρτες γραφικών, αναμένει η κατάσταση να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
Πάντως, η απαισιόδοξη εκτίμηση του Γκέλσινγκερ ήρθε τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 2% στα έσοδα του Client Computing Group, δηλαδή του τομέα που παράγει επεξεργαστές για καταναλωτικούς υπολογιστές, η οποία συνδυάστηκε από το φρενάρισμα κατά 5% στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών. Αυτό, σύμφωνα με την Intel αποδεικνύει ότι απλά οι κατασκευαστές υπολογιστών δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα εξαρτήματα. Το ίδιο εκτιμούν και αρκετοί αναλυτές.
Ωστόσο, πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη αλλά ο συνδυασμός κάποιων εξαρτημάτων. «Εμείς μπορεί να παρέχουμε τον κεντρικό επεξεργαστή, αλλά άλλος προμηθευτής μπορεί να μην διαθέτει την LCD οθόνη ή το κύκλωμα του Wi-Fi. Ειδικότερα, τα κέντρα δεδομένων φαίνεται να δυσκολεύονται στην εύρεση μικροτσίπ διαχείρισης ενέργειας και δικτύωσης», εξηγεί ο Γκέλσινγκερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο τομέας των laptops να εμφάνισε μείωση εσόδων για την Intel, ωστόσο συνολικά τα έσοδα ανέβηκαν κατά 5% στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά χάρη στην μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των data centers, του Internet of Things και του τομέα αυτόνομων οχημάτων (μέσω της ισραηλινής θυγατρικής Mobileye).
Πηγή: OT.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου