freegr

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

 


Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα οφέλη και οι θετικές πλευρές των social media είναι πολλές αλλά όσο αυτά κυριαρχούν και εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στην ζωή των ανθρώπων κάνουν την εμφάνιση τους και αρνητικές επιπτώσεις. Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει διάφορες αρνητικές συνέπειες της χρήσης των social media.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Facebook είχε στη διάθεση της μια τέτοια έρευνα για αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα νεαρά άτομα και ειδικά στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας η χρήση του Instagram (η πλατφόρμα ανήκει στη Facebook) την οποία κράτησε μυστική χωρίς παράλληλα να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές που θα μετρίαζαν τα προβλήματα που καταγράφει η έρευνα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Global Information Management» ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνει καταγράφουν 46 αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των social media. «Αυτή η μελέτη έρχεται να προσφέρει στοιχεία στην περιορισμένη δουλειά που έχει γίνει για τη «σκοτεινή πλευρά» των social media η τεράστια δημοφιλία των οποίων τονίζει την σημασία που έχει η κατανόηση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η χρήση τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων που εντόπισαν προκαλεί αίσθηση και ανησυχία τόσο για τον αριθμό τους όσο και το επίπεδο της επικινδυνότητας τους. Άγχος, κατάθλιψη, σωματική και ψυχική καταπόνηση, παρακολούθηση, ζήλια, μοναξιά, υπερπληροφόρηση, έλλειψη ηλεκτρονικής ασφάλειας ακόμη και υποκίνηση σε αυτοκτονία καταγράφονται στη λίστα που συνέταξαν οι ερευνητές. Παραβίαση ιδιωτικότητας, εξαπάτηση, πανικός, αύξηση της ανάληψης οικονομικών ρίσκων, χαμένος χρόνος και τάση συγκρούσεων με άλλους χρήστες είναι μερικές ακόμη παρενέργειες των social media που εντόπισαν οι ερευνητές. ΝΑyΤΕMPORIKH

About Freegr network

Από το Blogger.