Νέος νόμος βάζει τέλος στη δυνατότητα των οδηγών να μοιράζονται πληροφορίες μέσω εφαρμογών για αστυνομικά μπλόκα. Ο νέος νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Νοέμβρη, θα αποτρέπει ουσιαστικά σε δημοφιλείς στη Γαλλία εφαρμογές πλοήγησης, όπως είναι οι TomTom, Waze και Coyote, να μοιράζουν πληροφορίες μεταξύ των χρηστών τους και να προειδοποιούν ο ένας τον άλλο αναφορικά με την ύπαρξη αστυνομικών μπλόκων στους δρόμους που κινούνται. Προς το παρόν, το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμόζεται σε δρόμους που βρίσκονται μέσα σε πόλεις και όχι στον αυτοκινητόδρομο με τις περιοχές εφαρμογής να αποκαλούνται «Λευκές Ζώνες» (White Zones) και να μην είναι σταθερές.
Οι Λευκές Ζώνες, όπου οι οδηγοί δεν θα μπορούν να διαμοιραστούν πληροφορίες για μπλόκα, θα δημιουργούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μην διαταράσσεται το έργο της Αστυνομίας εκείνη τη στιγμή, αφού τα μπλόκα θα αφορούν στον έλεγχο των οδηγών για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, καθώς επίσης και για υποθέσεις απαγωγής ή τρομοκρατικές ενέργειες.
Προς το παρόν, τα μπλόκα που αφορούν ελέγχους για υπερβολική ταχύτητα δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω μέτρο, αν και αναμένεται να προστεθούν σύντομα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η σήμανση σταθερών καμερών ταχύτητας στις παραπάνω εφαρμογές έχει απαγορευτεί από το 2012.
Όπως επισημαίνεται και σε σχετικά άρθρα οι χρήστες των εν λόγω αλλά και υπόλοιπων σχετικών εφαρμογών θα μπορούν να ενημερώνουν το σύστημα για την παρουσία αστυνομίας. Όμως αν η παρουσία των αστυνομικών πληροί τις προϋποθέσεις ενός μπλόκου ελέγχου τότε η ενημέρωση δεν θα εμφανίζεται στο σύστημα των άλλων χρηστών, σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων σε αστικές περιοχές και δέκα χιλιομέτρων εκτός αυτών.
Πολλοί οδηγοί στη Γαλλία φοβούνται ότι τελικά αυτό το μέτρο θα γίνει γενικότερο και θα αφορά την απαγόρευση οποιασδήποτε ενημέρωσης του συστήματος για την παρουσία αστυνομίας, ειδικά για ελέγχους σχετικούς με την ταχύτητα.
Για την εφαρμογή του νέου μέτρου από την ερχόμενη Δευτέρα υπάρχει και σχετική ηλεκτρονική διαμαρτυρία από μερίδα οδηγών στη Γαλλία, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 325.000 υπογραφές.
Από τη μεριά τους οι εταιρείες που εξελίσσουν τις συγκεκριμένες εφαρμογές δηλώνουν τη στήριξη τους στο έργο των αστυνομικών αρχών, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με το νόμο, οι άνθρωποι των εταιρειών αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο 30.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης έως και δύο χρόνια.
Το εν λόγω μέτρο αναμένεται, για λόγους ασφάλειας, να βρει απήχηση και εκτός γαλλικών συνόρων, σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Βέλγος Υπουργός Κινητικότητας Georges Gilkinet, ανακοίνωσε σχετικά πρόσφατα σε ΜΜΕ της χώρας του ότι έχει ήδη παραγγείλει σχετική μελέτη για το αν ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εκεί ή όχι.
πηγη
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου