athens

ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ στο τέλος κινητής τηλεφωνίας από το 2022

 



Απαντήσεις και διευκρινίσεις για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν όσοι δικαιούνται τη μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τα δωρεάν 50 GB στους νέους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ποιοι ακριβώς το δικαιούνται και ποιο είναι το όφελος για τους πολίτες, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, πρόκειται για μια «πράξη αναγνώρισης, οι νέοι έχουν ταλαιπωρηθεί παρά πολύ την εποχή του Covid, είναι μια σημαντική κίνηση που έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και αφορά τη νέα γενιά, με δεδομένη την επιβάρυνση που έχει η φορολογία στις τηλεπικοινωνίες ευρύτερα. Μάλιστα, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από το κράτος κι όχι από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά στο Freedom Pass Data πρόκειται για:

-πακέτο δεδομένων μεγέθους 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου

-διαρκεί 5 μήνες από την ενεργοποίησή του και σε κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν 10 GB.

-το πακέτο διατίθεται σε κάθε νέο/νέα 15-17 ετών που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου

– είναι διαθέσιμο από την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. 

Πώς το αποκτούν οι δικαιούχοι; 

Ο υπουργός τόνισε ότι γίνεται μέσω του emvolio.gov./freedomepass ή με αίτηση στα ΚΕΠ, ενώ για υποβολή μέσω του gov.gr απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Στα ΚΕΠ απαιτείται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα κι ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος δηλώνει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για την πίστωση του πακέτου ή εξουσιοδοτώντας τρίτο πρόσωπο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μια ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS. Έπειτα από την επιτυχή αίτηση του ενδιαφερόμενου, το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο του στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας

Όσον αφορά την κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η κατάργηση θα αφορά φυσικά πρόσωπα 15 ως 29 ετών, η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας θα αγγίζει το 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και η ισχύς του μέτρου θα αρχίσει από 1 Ιανουαρίου του 2022.

Για τους ενδιαφερόμενους, η έκπτωση υλοποιείται από τους παρόχους της κινητής, αλλά απαιτείται η υποβολή δήλωσης για δικαιούχους 15-29 ετών.

Η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαιο ή καρτοκινητά. Η κατάργηση του τέλους για δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωσε γίνεται μέσω του gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet.

Στην περίπτωση που αφορά ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα.

Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες ή επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. 

πηγη

About Freegr network

Από το Blogger.