athens

2 στους τρεις Έλληνες επιθυμούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση

 


Μία έρευνα της IPSOS, η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) με πρωτοβουλία της HUAWEI, αποκαλύπτει το πόσο μεγάλες αλλαγές έφερε η πανδημία τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στην ψυχική υγεία των πολιτών: αύξηση βάρους, κακή φυσική κατάσταση, άγχος, αϋπνία, πεσμένη διάθεση είναι λίγα μόνο από τα συμπτώματα που προκάλεσαν οι μήνες καθιστικής ζωής και περιορισμένης κοινωνικοποίησης. 

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, οι πολίτες αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις που είχαν οι μήνες του lockdown στα σώματα και την ψυχολογία τους και βρίσκονται πλέον στο στάδιο να θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό, από το να καταπιαστούν με μια νέα αθλητική δραστηριότητα ή να ξεκινήσουν ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού, μέχρι το να ταξιδέψουν εντός και εκτός Ελλάδας ή να κάνουν δίαιτα και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για πλήρες ιατρικό check-up.

Τι μπορεί να τους δώσει κίνητρο και την έξτρα ώθηση που χρειάζονται για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους; Οι έξυπνες συσκευές, όπως smartwatches και smartbands, οι οποίες διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και λειτουργίες ακριβείας για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης των χρηστών.      

Καθιστική ζωή και αύξηση βάρους

Μία από τις πιο συνήθεις επιπτώσεις της πανδημίας και στη χώρα μας ήταν η αύξηση βάρους, σύμφωνα με την έρευνα της IPSOS. Η διαπίστωση αυτή είναι εύλογη καθώς ενώ όλοι, λόγω των περιορισμών, έμειναν σπίτι και ελλάττωσαν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις, παράλληλα άρχισαν να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη και να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Πιο συγκεκριμένα, το 61% των Ελλήνων δηλώνει πως έβλεπε πολύ περισσότερη τηλεόραση, το 36% χρειάστηκε να διακόψει τις αθλητικές του δραστηριότητες και το 39% άρχισε να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή να έχει ανθυγιεινή διατροφή.

Αυτοί μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κατά μέσο όρο το 39% των Ελλήνων είδε το βάρος του να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 7,4 κιλά. Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως επίσης είχαν αντίκτυπο στη συνολική φυσική κατάσταση των πολιτών ήταν οι διαταραχές ύπνου και τα υψηλά επίπεδα άγχους, συμπτώματα από τα οποία υπέφερε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τους τελευταίους μήνες.

Τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη; Σύμφωνα με την έρευνα της IPSOS, το 38% των ερωτηθέντων από τις 10 χώρες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι πήραν βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που επιδείνωσε τη συνολική φυσική και ψυχολογική κατάσταση, καθώς η αύξηση βάρους δεν έχει βέβαια επιπτώσεις μόνο στην εμφάνιση, αλλά ενδεχομένως και στην υγεία, την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. 

Ώρα για αλλαγή: άθληση, νέα χόμπι, παρακολούθηση υγείας με τη βοήθεια ενός smartwatch

Το ελπιδοφόρο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως οι ερωτηθέντες δηλώνουν πρόθυμοι να βελτιώσουν την υγεία τους. Κατά μέσο όρο, το 63% των ερωτηθέντων από τις 10 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται την ανάγκη να φροντίσουν την υγεία τους, το 46% σχεδιάζει να χάσει βάρος και το 35% από αυτούς πρόκειται να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή (όπως smartphone ή smartwatch) προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους πιο εύκολα.

Όσον αφορά τους Έλληνες, το 70% του πληθυσμού δηλώνει πως θα βελτιώσει την υγεία του με την απώλεια βάρους, το 67% σχεδιάζοντας ένα πλήρες ιατρικό check-up, το 62% συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες, το 53% κάνοντας ένα νέο άθλημα. Περίπου το 64% πιστεύει ότι ένα smartwatch ή ένα smartband θα ήταν χρήσιμο και βοηθητικό για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Σύμφωνα με την έρευνα της IPSOS, σε άμεση ανάγκη φροντίδας βρίσκεται μετά την πανδημία και η ψυχική μας υγεία. Το 46% των Ελλήνων αισθάνονται πως βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και το 66% δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν επιτέλους κάτι για αυτό. Τι επηρέασε τόσο την ψυχολογία μας; Σύμφωνα με την έρευνα, το 63% των Ελλήνων άρχισε να υποφέρει από άγχος, το 35% να έχει προβλήματα με τον ύπνο, το 40% αναγκάστηκε να ξεκόψει με τους φίλους του και το 38% χρειάστηκε να εγκαταλείψει ή να περιορίσει τα χόμπι του.  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.