freegr

Android – Νέα τεχνολογία ελέγχου μέσω κινήσεων του προσώπου


 Στα νέα στοιχεία που παρουσίασε η Google για το χειρισμό μίας συσκευής με λειτουργικό σύστημα Android περιλαμβάνονται και μια σειρά εργαλείων που επιτρέπουν τον έλεγχο μέσω των ματιών και κινήσεων του προσώπου.

Από αυτή την εβδομάδα οι χρήστες του Android θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες προσθήκες στην Android Accessibility Suite, οι οποίες στην ουσία μετατρέπουν την εμπρόσθια κάμερα της συσκευής σε διακόπτη.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία Camera Switch έρχεται να αντικαταστήσει πληκτρολόγια, ποντίκια και την οθόνη αφής σαν μεθόδους εισαγωγής δεδομένων στη συσκευή.

Με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο περιεχόμενο της συσκευής μέσω της κίνησης των ματιών ή μέσω αντίστοιχων κινήσεων του προσώπου, όπως ένα χαμόγελο, ένα άνοιγμα ή ένα κλείσιμο του στόματος.

Η δοκιμαστική χρήση του χαρακτηριστικού ξεκίνησε τον Αύγουστο και πλέον η εταιρεία ξεκινά την κανονική του διανομή με τις επόμενες αναβαθμίσεις της πλατφόρμας.

Η εφαρμογή Project Activate

Παράλληλα, η Google λανσάρισε και τη νέα εφαρμογή Project Activate η οποία προορίζεται για χρήση από άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ομιλίας ή έχουν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Σκοπός ύπαρξης της εφαρμογής είναι να κάνει ευκολότερη την επικοινωνία των συγκεκριμένων χρηστών με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Έτσι, μπορεί να γίνει προγραμματισμός της εφαρμογής να προφέρει φράσεις όταν ο χρήστης κινεί τα μάτια του με συγκεκριμένο τρόπο ή όταν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις με το πρόσωπό του.

Η εφαρμογή μπορεί ακόμη να προγραμματιστεί ώστε να παίζει αρχεία ήχου, να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις ή να σε στέλνει μηνύματα κειμένου.

Τέλος, η Google αναβάθμισε και την εφαρμογή Lookout με λειτουργία αναγνώρισης γραφικού χαρακτήρα. Το app μπορεί να «διαβάζει» χειρόγραφο και τυπωμένο κείμενο, για γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, σε μορφή αρχείων της εφαρμογής Documents. Επιπλέον, μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τα σύμβολα του ευρώ και της ινδικής ρουπίας, με την εταιρεία να σχεδιάζει την υποστήριξη πρόσθετων συμβόλων νομισμάτων μελλοντικά.

Η Google είχε ανακοινώσει την εφαρμογή Lookout το 2018 σαν ένα τρόπο να παρέχει σε άτομα με προβλήματα όρασης ηχητικές ειδοποιήσεις.

Λίγο αργότερα, το 2020, ακολούθησε η προσθήκη της αναγνώρισης φαγητού και αρχείων κειμένου σε συνδυασμό με υποστήριξη κάποιων επιπλέον γλωσσών πέρα από τα αγγλικά.

Οι υπόλοιπες βελτιώσεις

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα είναι πλέον διαθέσιμα στο Android περιλαμβάνονται το Heads Up που προειδοποιεί τον κάτοχό του, εάν περπατά και έχει στραμμένο το βλέμμα στην οθόνη και η πρόσβαση στον κλειδωμένο φάκελο του Google Photos.

Παράλληλα, βελτιώνονται και οι δυνατότητες αντιγραφής και επικόλλησης μέσω Gboard, αφού ο χρήστης θα μπορεί να κάνει αντιγραφή και επικόλληση σε πολλά είδη αρχείων, όπως είναι τα screenshots, οι διευθύνσεις email, κείμενα και άλλα.

Πηγή: OT.gr

About Freegr network

Από το Blogger.