freegr

ΠΩΣ επενδυτές «πόνταραν» ένα 1 δισ. στους κβαντικούς υπολογιστές

 


Μπορεί επιστήμονες και μηχανικοί να δίνουν αγώνα για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ίσως περάσουν χρόνια πριν καταφέρουν να τιθασεύσουν τα υποατομικά φαινόμενα και τα θέσουν στην υπηρεσία της υπολογιστικής, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να τρομάζει τους επενδυτές. 

Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Pitchbook υποστηρίζει ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021, περίπου 1 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε εταιρείες που ασχολούνται με το «ιερό δισκοπότηρο» της υπολογιστικής. Το ποσό αυτό είναι κατά τι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επενδύσεων των τριών προηγούμενων ετών προς εταιρείες quantum computing. 

Οι κλασσικοί υπολογιστές επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες βασιζόμενοι μόνο σε δύο ψηφία: Το 0 και το 1. Πρόκειται για το λεγόμενο δυαδικό σύστημα και τα bits, όπου κάθε πληροφορία μπορεί να εκφραστεί είτε ως 0 είτε ως 1.

Αυτά συμβαίνουν στον ψηφιακό κόσμο, γιατί στον κβαντικό, όπου ο φορέας της πληροφορίας είναι το qubit (κβαντικό bit),η πληροφορία μπορεί να εκφραστεί ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε «υπέρθεση» μεταξύ του 0 και του 1. Δηλαδή μπορεί να είναι ταυτόχρονα 0 και 1 έως τη στιγμή που ο «παρατηρητής» - χρήστης του υπολογιστή θα εξάγει την πληροφορία, θα διαταράξει το σύστημα οπότε η «πιθανότητα» θα καταρρεύσει και θα μετατραπεί σε βεβαιότητα, δηλαδή είτε 0 είτε 1. Ακριβώς αυτή η ιδιότητα δίνει  στα qubits τη δυνατότητα να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν απείρως μεγαλύτερες ποσότητες πληροφορίας.

Γι' αυτό και οι προσδοκίες που συνοδεύουν τους κβαντικούς υπολογιστές είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποκτήσει αληθινή υπόσταση, αφήνοντας οριστικά πίσω της την εποχή της απλής Μηχανικής Μάθησης. Αντίστοιχα, θα επιτρέψουν τη δημιουργία εξειδικευμένων ακόμα και εξατομικευμένων φαρμάκων για δύσκολες ασθένειες τα οποία θα είναι σημαντικά αποτελεσματικότερα από τα σημερινά. Ακόμα θα αποτελέσουν ορόσημο στην κρυπτογράφηση δεδομένων, αφού ένας κβαντικός υπολογιστής, είναι θεωρητικά αδύνατο να «σπάσει» (ίσως μόνο με τη χρήση ενός άλλου κβαντικού υπολογιστή).

Οι κβαντικοί υπολογιστές, οι οποίοι αποθηκεύουν δεδομένα σε οποιονδήποτε συνδυασμό μηδενικών και αυτών ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα κάποτε να διευκολύνουν τεράστιες ανακαλύψεις σε οτιδήποτε απαιτεί πολύπλοκους υπολογισμούς σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η χημεία και η εφοδιαστική. Αλλά η ανάπτυξη τέτοιων μηχανών μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση που αναλαμβάνουν οι επενδυτές σήμερα.

Νεοσύστατες εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals, όπως οι Rigetti Computing, IonQ και PsiQuantum, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα με την Pitchbook. Τα πρωτότυπα δοκιμάζονται από ερευνητές επιστήμονες και εταιρείες, ωστόσο αυτές οι πρώτες μηχανές εξακολουθούν να είναι πολύ ασταθείς και επιρρεπείς σε λάθη για να λύσουν τυχόν πρακτικά προβλήματα.

Ο τελικός στόχος για τους κβαντικούς κατασκευαστές υλικού υπολογιστών είναι να αναπτύξουν μια μηχανή που μπορεί να λύσει προβλήματα που κανένας παραδοσιακός υπολογιστής δεν μπορούσε. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να απέχει  ακόμη μια δεκαετία ή και περισσότερο, σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο οι επενδυτές εκτιμούν ότι ορισμένες εφαρμογές θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα.

Η PsiQuantum δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν κβαντικό υπολογιστή πλήρους κλίμακας έως το 2025. Η νεοσύστατη εταιρεία συγκέντρωσε χρηματοδότηση 450 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο από επενδυτές με επικεφαλής την BlackRock.

Η IonQ, ένας ακόμα υποψήφιος στον αγώνα για την κατασκευή του πρώτου λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σχεδιάζει τη συγχώνευσή της με ένα SPAC, σε ένα deal ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To αν τελικά η κβαντική υπολογιστική καταστεί... καθημερινότητα ή παραμείνει ένα ακόμα hype όπως η πυρηνική σύντηξη μένει να αποδειχθεί. Καθώς η εν λόγω βιομηχανία αναπτύσσεται περισσότερο, είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο να διακριθούν οι υποσχέσεις από την πραγματικότητα.

About Freegr network

Από το Blogger.