freegr

«Το Facebook αποτελεί απειλή κατά της Δημοκρατίας» –Τι Δηλώνει βραβευμένη με Νόμπελ δημοσιογράφος



Μόλις λίγες ημέρες μετά το black out του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης,Facebook, φαίνεται ότι δέχεται άλλο ένα «πλήγμα». Σφοδρή κριτική άσκησε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα χαρακτηρίζοντάς το απειλή κατά της Δημοκρατίας και επισημαίνοντας ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα» και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Σε συνέντευξή της που παραχώρησε στο Reuters μετά την χθεσινή ανακοίνωση της βράβευσής της, η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Τα σχόλιά της έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κατηγορίες εις βάρος του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους και που σύμφωνα με μια πρώην υπάλληλό του, η οποία στη συνέχεια έγινε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και κατέθεσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, βάζει το κέρδος πάνω από την αναγκαιότητα για την πάταξη της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της εταιρίας δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Η Μαρία Ρέσα, χθες τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Στις Φιλιππίνες η ίδια βρίσκεται σε αντιδικία με τον πρόεδρο της χώρας από την εκλογή του, το 2016. Η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το Rappler ιστότοπο “ψευδών ειδήσεων”, και η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

About Freegr network

Από το Blogger.