freegr

33% των Ελλήνων ενδιαφέρεται πολύ για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις

 



Ένας στους τρεις Έλληνες (33%) ενδιαφέρεται πολύ για τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις – ποσοστό ίδιο ακριβώς με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ το 45% ενδιαφέρεται μέτρια και το 22% καθόλου (έναντι 18% στην ΕΕ), όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην επιστήμη και τεχνολογία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίοδο 2010-2021 το ποσοστό των Ελλήνων που ενδιαφέρονται πολύ για την επιστήμη και τεχνολογία, εμφανίζει μείωση 4% (αντίθετα με την ΕΕ όπου έχει αυξηθεί κατά 4%), ενώ αντίθετα το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται καθόλου, έχει αυξηθεί κατά 8% (τη στιγμή που στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 2%), σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

\Οι άνδρες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται αναλογικά περισσότερο (37%) από όσο οι γυναίκες (29%) για τις επιστημονικέςκαι τεχνολογικές εξελίξεις.

Από πλευράς ηλικιακής ομάδας το μεγαλύτερο επιστημονικό-τεχνολογικό ενδιαφέρον στη χώρα μας έχει η ομάδα 15-25 ετών (52%) και ακολουθούν οι 25-39 ετών (45%), ενώ υστερούν οι 40-54 ετών (29%) και ακόμη περισσότερο οι άνω των 55 ετών (23%).

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες και την αξιολόγηση τους από τους Έλληνες, την υψηλότερη θετική βαθμολογία παίρνει με σχεδόν καθολική αποδοχή η ηλιακή ενέργεια, καθώς το 97% βλέπουν ότι θα έχει θετική επίπτωση στον τρόπο ζωής τους κατά την επόμενη 20ετία και μόνο το 1% αρνητική, σύμφωνα, πάντα, με την ίδια έρευνα.

Ακολουθούν η αιολική ενέργεια (91% θετικές απόψεις έναντι μόνο 4% αρνητικών), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (89% – 7%), τα εμβόλια (82% θετικοί – 14% αρνητικοί), η νανοτεχνολογία (76% – 12%), η εξερεύνηση του διαστήματος (74% – 14%), η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική (68% – 16%), η νευροεπιστήμη και η γνωστική/εγκεφαλική βελτίωση (55% – 29%) και η τεχνητή νοημοσύνη (55% – 35%).

Μόνο η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή συγκεντρώνει λιγότερες θετικές ψήφους (35%) σε σχέση με τις αρνητικές (54%).

Στο ερώτημα ποιό πεδίο θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια από την έρευνα και την καινοτομία, η πλειονότητα των Ελλήνων (61%) απαντά «η υγεία και η ιατρική φροντίδα», ενώ ακολουθούν η «εκπαίδευση-δεξιότητες» (42%), η «μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» (25%), η «δημιουργία θέσεων απασχόλησης» (25%), η «προστασία του περιβάλλοντος» (20%), η «ασφάλεια των πολιτών» (19%) και η «προσφορά ενέργειας» (18%).

Εξάλλου, το 57% των Ελλήνων συμφωνούν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση (έναντι μέσου όρου 50% στην ΕΕ), ενώ το 40% (έναντι 48% στην ΕΕ) θεωρούν η επιστήμη και τεχνολογία ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργούν ελεύθερα στην αγορά όπως οι επιχειρήσεις.

Ακόμη, το 68% των Ελλήνων (έναντι 55% στην ΕΕ) θέλουν οι αποφάσεις σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία να λαμβάνονται πρωτίστως με βάση ηθικά κριτήρια, ενώ το 31% (έναντι 43% στην ΕΕ) επιθυμούν οι σχετικές αποφάσεις να βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να γίνουν νέες ανακαλύψεις.

Οι επιστήμονες κρίνονται από τους Έλληνες ως έξυπνοι (93%), συνεργάσιμοι (70%), αξιόπιστοι (68%), τίμιοι (53%), αλαζόνες (50%), αλτρουιστές (39%), κακοί στην επικοινωνία (35%), στενόμυαλοι (19%) και ανήθικοι (14%), ενώ το 68% θεωρούν ότι οι επιστήμονες ξέρουν τι είναι καλό για τους ανθρώπους και το 26% δεν συμφωνούν με αυτό.

Οι περισσότεροι Έλληνες (55%) ενημερώνονται για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα από ντοκιμαντέρ και δημοσιεύματαπεριοδικά ή βιβλία, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (56%) συζητά για τέτοια ζητήματα με την οικογένεια ή τους φίλους τους.

Μόνο το 22% επισκέπτονται μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας, το 20% μελετούν τέτοια θέματα στον ελεύθερο χρόνο τους και το 5% παίρνουν μέρος σε επιστημονικά προγράμματα.

Τέλος, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Το 69% εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προηγούνται, το 56% βλέπουν μπροστά την Ιαπωνία και το 54% την Κίνα.

*Φωτογραφία αρχείου

About Freegr network

Από το Blogger.