freegr

Eρευνητικά εργαστήρια, συνεδριακό κέντρο έως και ξενοδοχείο εστιάζει το Τεχνολογικό Πάρκο Thess


Συγκεκριμένη μορφή παίρνει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας της χώρας, που δρομολογείται να κατασκευαστεί στην Θεσσαλονίκη, στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία. Ο λόγος για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, THESSALONIKI INNOVATION& TECHNOLOGY CENTER–Thess INTEC, στο οποίο όπως προκύπτει από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα εντοπίζει κανείς από ερευνητικά εργαστήρια και παραγωγικές μονάδες έως ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο – ενυδρείο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το Τεχνολογικό  Πάρκο θα περιλαμβάνει τρεις ζώνες , τη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, τη Ζώνη Τουρισμού κι Αναψυχής και τη Ζώνη Κοινόχρηστου χώρου. Στην Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, θα συνυπάρχουν οι ερευνητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις του πάρκου. Εκεί θα εντοπίζει κανείς συνεδριακό κέντρο καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, όπως εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώρους στάθμευσης κλπ). Στην Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής προβλέπεται να υπάρξει ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο). Επιπλέον θα υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Όπως προβλέπεται στην περιβαλλοντική μελέτη οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται

  • ο παράκτιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην Βόρεια μεριά της έκτασης,
  • ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, που θα καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 90 στρεμμάτων και θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής,
  • το οδικό δίκτυο και οι πεζόδρομοι εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου,
  • καθώς και οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του Επιχειρηματικού Πάρκου σε ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 5% επί του συνόλου της έκτασης.

Να θυμίσουμε ότι το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή και στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να προσελκύσει επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το Εξωτερικό, αυξάνοντας το οικονομικό του αποτύπωμα, στα 500 εκατ. ευρώ. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την οποία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αρμόδιο υπουργείο θα ολοκληρωθεί σε 30 ημέρες. Θα ακολουθήσουν οι οριστικές μελέτες και εντός του 2022 αναμένεται να προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων. Ωστόσο η ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με την πρώτη φάση να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. Να θυμίσουμε ότι για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου έχει ήδη εξασφαλιστεί το 60% της χρηματοδότησής με το 50% να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 10% από ιδιώτες επενδυτές.

About Freegr network

Από το Blogger.