freegr

Τα 130 έτη ζωής θα φτάσει ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα

 


Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής και η ραγδαία πρόοδος της ιατρικής έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων. Με τις εξελίξεις στον τομέα των διαφόρων γονιδιακών τεχνικών και θεραπειών γίνεται τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος για το αν και πόσο μπορεί να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.

Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες κάποιες εκ των οποίων προχωρούν σε προβλέψεις για την ηλικία που θα μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι το προσδόκιμο ζωής δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από τα σημερινά του επίπεδα αλλά ίσως να ζούμε μέχρι το τέλος της ζωής μας με λιγότερα προβλήματα υγείας. Από τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν ο άνθρωπος που έχει ζήσει περισσότερο μέχρι σήμερα είναι η Γαλλίδα Ζαν Καλμέντ που γεννήθηκε το 1875 και πέθανε 122 χρόνια και 164 μέρες αργότερα το 1997. Μάλιστα η Καλμέντ ήταν μανιώδης καπνίστρια.  

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής στατιστικολόγους του HEC Business School στο Μόντρεαλ του Καναδά υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποιος άνθρωπος τον 21ο αιώνα που θα σπάσει το ρεκόρ της Καλμέντ και στην τούρτα των γενεθλίων του θα υπάρχουν 130 κεράκια.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου τέσσερις χιλιάδες Ιταλούς που ξεπέρασαν τα 105 έτη ζωής και περίπου δέκα χιλιάδες Γάλλους που επίσης έζησαν πάνω από 105 έτη.  Σύμφωνα με τους ερευνητές το ορόσημο είναι τα 110 έτη. Μετά τη συμπλήρωση 110 ετών οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας άνθρωπος έχει κάθε χρόνο από εκεί και μετά πιθανότητες 50-50 να ζήσει ή να πεθάνει.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε χρόνο μετά τα 110 έτη για έναν άνθρωπο είναι σαν να στρίβει κάθε χρόνο ένα νόμισμα. Για να καταφέρει να φτάσει στα 130 έτη θα πρέπει να κερδίσει στο στρίψιμο 20 συνεχόμενες φορές κάτι που στατιστικά μοιάζει απίθανο. Όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα από τις εξελίξεις στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικά στον ιατρικό τομέα είναι τέτοιες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί κάποιος άνθρωπος να καταφέρει να φτάσει σε ηλικία των 130 ετών κάποια στιγμή τις επόμενες δεκαετίες.

«Όσοι περισσότεροι άνθρωποι φτάσουν τα 110 έτη ζωής τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιος που θα καταφέρει να κερδίσει το παιχνίδι του νομίσματος και να φτάσει τα 130 έτη ζωής» αναφέρει ο καθηγητής στατιστικής Λέο Μπελζίλ, επικεφαλής της μελέτης. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.