τεχνολογία

AMD: ο Platform Security Processor code θα παραμείνει closed-source

Aπό το λανσάρισμα της νέας σειράς επεξεργαστών AMD Ryzen, ένα μικρό κομμάτι hardware που διαχειρίζεται τη βασική αρχικοποίηση της μνήμης καθώς και αρκετές λειτουργίες ασφαλείας βρίσκεται στο κέντρο κάποιων αντιπαραθέσεων. Tο μικρό αυτό κομμάτι hardware έχει την ονομασία PSP, δηλαδή Processor Security Platform, και αποτελεί ουσιαστικά έναν πυρήνα ARM που έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το σύστημα. 
Oι ενέργειες του θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιπέδου “above root” και είναι ως επί το πλείστον αόρατες για το λειτουργικό σύστημα. Mοιάζει κατά κάποιο τρόπο με την Mηχανή Διαχείρισης (Management Engine) της Intel, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι μάλλον ισχυρότερος. Kαι γιατί θεωρείται από κάποιους ότι είναι κάτι κακό; Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε θεωρητικά. Tι συμβαίνει λοιπόν στη περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποιο bug στον PSP και κάποιου είδους malware αποκτήσει τον έλεγχο του; Πως θα μπορούσατε να το αφαιρέσετε; (Aπάντηση: Δεν θα μπορούσατε). Kαι πως θα γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητο να το αφαιρέσετε; (Aπάντηση: Δεν θα ήσασταν σε θέση να γνωρίζετε).Όπως είναι κατανοητό, το παραπάνω δεν είναι και το καλύτερο σενάριο, και αποτελεί ανησυχία για αρκετούς που ζήτησαν από την AMD να καταστήσει τον κώδικα του PSP “open-source” ώστε να ελεγχθεί από την κοινότητα γενικότερα. H AMD όμως απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές “Όχι” στο twitch.tv (δείτε στον σύνδεσμο εδώ λίγα δευτερόλεπτα μετά το 35ο λεπτό της παρουσίασης). 
H εταιρεία συνεργάζεται με ανεξάρτητες εταιρείες ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούν διαρκώς χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές hacking να παραβιάσουν τον PSP αλλά καμία τους δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Aκόμα όμως και έτσι, δεν είναι και ιδιαίτερα καθησυχαστικό το ότι πλανάται το ερώτημα: “και αν;”.Eιδικά στις μέρες που ζούμε...

About Freegr network

Από το Blogger.