τεχνολογία

Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία τύπου Minority report!

Η εγκληματικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι κατοικούν στις πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις και οι πολιτικές μείωσης των διαπραχθέντων εγκλημάτων αποτελεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές. Με δεδομένο πως οι αποδοτικές πολιτικές για την μείωση της εγκληματικότητα απαιτούν μεταξύ άλλων, εμπνευσμένα σχέδια, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις στην ίδια την κοινωνία, πολύ χρήμα και χρόνο κάποιες χώρες- και αυτό το βλέπουμε όλο και περισσότερο- προσπαθούν να...κόψουν δρόμο.
Αντί λοιπόν να επενδύουν σε πολιτικές που μειώνουν τις αιτίες εκδήλωσης των εγκλημάτων δαπανούν πολλά χρήματα σε κάθε μορφής διαθέσιμη τεχνολογία για να ελέγχουν την κάθε κίνηση των πολιτών. Κάπως έτσι σκέφτονται κυβέρνηση και αρχές στην Κίνα η οποία αναζητά τρόπους να προλάβει τη διάπραξη εγκλημάτων στο παρά πέντε με έναν πολύ αμφισβητούμενο τρόπο. Και μπορεί αυτός να μην θυμίζει το «Minority Report» αλλά αυτό δεν τον καθιστά και αθώο, αφού τίθενται σοβαρά ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθεριών κλπ Σύμφωνα με ρεπορτάζ λοιπόν στον διεθνή Τύπο, το Πεκίνο θέλει να χρησιμοποιήσει σε διευρυμένη βάση συστήματα παρακολούθησης (CCTV) και την διαθέσιμη τεχνολογία που θα επιτρέπει την ταυτοποίηση προσώπων αλλά και ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών.
Ήδη υπάρχουν εταιρείες που βοηθούν τις διωκτικές αρχές στην ανάπτυξη μιας μορφής «τεχνητής νοημοσύνης» που θα αναλύει δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις και τις συνήθειες πολιτών και βάσει της ανάλυσης αυτών θα εκτιμάται η πιθανότητα διάπραξη εγκλημάτων. Για παράδειγμα εάν ένας πολίτης επισκεφθεί ένα κατάστημα όπου πωλούνται όπλα, το σύστημα θα αναζητήσει πληροφορίες για πρόσφατα ταξίδια που μπορεί να έχει κάνει, το ιστορικό αγορών του κ.α ενώ θα «σκαλίσει» στο παρελθόν του αναζητώντας στοιχεία που θα το βοηθήσουν να αποφανθεί εάν είναι ικανός για τη διάπραξη μιας βίαιης πράξης. Οι πιθανότητες να είναι κάποιος ικανός να προβεί σε οποιαδήποτε μορφή εγκληματικής ενέργειας, αυξάνουν εάν πχ κάποιος επισκέπτεται συχνά πολυσύχναστους χώρους χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο, προφανή λόγο ή εάν επισκέπτεται «ύποπτους» χώρους όπως, για παράδειγμα, ένα κατάστημα που πουλάει μαχαίρια.

About Freegr network

Από το Blogger.