athens

Έλληνες ερευνητές γνώσεις για το ηλιακό μας σύστημα

Μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, ήρθε να ταράξει τα νερά στον τομέα της διαστημικής έρευνας και να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με τις μελέτες τους σε ό,τι αφορά το ηλιακό μας σύστημα. Εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας αυτής είναι ο κ. Κώστας Διαλυνάς ερευνητής του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στις έρευνες που έχει κάνει ο ίδιος και η ομάδα του σε δύο κυρίως τομείς, της μελέτης της Ηλιόσφαιρας και του Μαγνητικού Πεδίου του Κρόνου. 
Η επιστημονική έρευνα σχετικά με το ηλιακό σύστημα που ανακοινώθηκε στις 25 Απριλίου και δημοσιεύθηκε 10 μέρες αργότερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy ανατρέπει τις μέχρι τώρα επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το σχήμα της ηλιόσφαιρας, μιας τεράστιας περιοχής που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διαλυνάς δηλώνει ευτυχής για τη σημαντική αυτή επιστημονική ανακάλυψη, λέγοντας ότι «αποτελεί το επιστέγασμα χρόνων δουλειάς και ότι είναι διπλά χαρούμενος γιατί μπόρεσε να το κάνει αυτό από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από ένα ελληνικό Ίδρυμα όπως η Ακαδημία Αθηνών». 
Η πολυετής έρευνα του κ. Διαλυνά και της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων, υπό τον πρωτοπόρο ερευνητή Σταμάτη Κριμιζή, είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί η εντύπωση που επικρατούσε εδώ και δεκαετίες για το σχήμα της ηλιόσφαιρας, η οποία βασιζόταν στις παρατηρήσεις που είχαμε από το περιβάλλον άλλων εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων. Οι παρατηρήσεις αυτές οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι, όπως και τα εξωηλιακά πλανητικά συστήματα, έτσι και το δικό μας ηλιακό σύστημα, στα ταξίδια του γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, θα πρέπει να μεταφέρει κι αυτό πίσω του ένα είδος «αλογοουράς», ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που σχηματίζουν τον ηλιακό άνεμο.

About Freegr network

Από το Blogger.