ειδήσεις

65 εκατ. ευρώ το κόστος στους Έλληνες καταναλωτές για PC & tablet

Την έντονη αντίθεσή του στην επιβολή του τέλους 2% σε PC & tablet, που ψηφίσθηκε πρόσφατα των πνευματικών δικαιωμάτων, εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει πως το τέλος θα κοστίσει περισσότερα από € 65 εκατ. σε ετήσια βάση στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. 
Έτσι, όπως προσθέτει, η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη με 65 εκατ. ευρώ. “Αν λάβουμε ως παράδειγμα την Ισπανία, μια χώρα που η αγορά ΤΠΕ είναι 704% μεγαλύτερη σε αξία από την αγορά της Ελλάδας, το ψηφιακό τέλος δεν ξεπερνά τα € 50 εκατ. σε ετήσια βάση. Αν ίσχυε το ίδιο καθεστώς που μόλις ψηφίστηκε στη χώρα μας, θα έπρεπε η Ισπανία να έχει ψηφιακό τέλος € 352 εκατ.”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Αντίστοιχα, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας, το “ψηφιακό τέλος” στην Ελλάδα, στο σύνολο του, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα €9 εκατ. Επίσης, είναι κρίσιμο να αναφέρουμε ότι η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, Μέλη - Κράτη της Ε.Ε. των 28, δεν καταβάλλουν “ψηφιακό τέλος”. 
Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις από την επιβολή ενός τέτοιου αντιαναπτυξιακού μέτρου, καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποθάρρυνση των νόμιμων και αυτονόητα αναγκαίων χρήσεων της τεχνολογίας. Έτσι, ζητά από την πολιτεία την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο καθορισμού της δίκαιης και εύλογης αμοιβής υπέρ των πνευματικών δημιουργών και την υλοποίηση ενός διαφανούς συστήματος καταβολής και απόδοσης του ψηφιακού τέλους. 
 Site: ΣΕΠΕ

About Freegr network

Από το Blogger.