τεχνολογία

AMD Radeon RX 5000: Οι νέες Navi κάρτες γραφικών της εταιρίας

Στο πλαίσιο της Computex 2019 η AMD εστίασε στους νέους της επεξεργαστές Ryzen 3000, αλλά η εταιρία δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει και μερικές πληροφορίες για τις νέες της κάρτες γραφικών. Συγκεκριμένα, μάθαμε νέες λεπτομέρειες για την άκρως αναμενόμενη Navi αρχιτεκτονική που θα κάνει το ντεμπούτο της με τη νέα σειρά καρτών γραφικών Radeon RX 5000, ενώ θα την δούμε και στο PlayStation 5.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη Vega αρχιτεκτονική, οι GPUs που θα βασίζονται στην Navi αρχιτεκτονική θα έχουν 25% καλύτερο performance per clock και θα είναι 50% πιο ενεργειακά αποδοτικές. Μάλιστα, θα κάνουν χρήση και της νέας ταχύτερης μνήμης GDDR6.
Η αξιοσημείωτη αύξηση στην απόδοση οφείλεται στο γεγονός πως έχει αλλάξει η αρχιτεκτονική των compute units. Πλέον τη θέση της GCN αρχιτεκτονικής έρχεται να πάρει η Radeon DNA (RNDA).
Στις εσωτερικές δοκιμές της εταιρίας σε τριάντα διαφορετικά παιχνίδια σε 3840x2160 ανάλυση με Ultra settings και 4x AA, η RDNA αρχιτεκτονική που συναντάμε στα Compute Units των Navi GPUs ήταν 25% ταχύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενης γενιάς Compute Units των Vega καρτών. Η συγκρίσεις έγιναν με την ίδια συχνότητα, αλλά χάρη στη νέα αρχιτεκτονική το ρολόι του πυρήνα μπορεί να αυξηθεί και αυτό δερματικά, εκτοξεύοντας τη συνολική απόδοση.
Η νέα αρχιτεκτονική της AMD θα είναι κατασκευασμένη στα 7nm της TSMC και αυτό της επιτρέπει μεταξύ άλλων να είναι 50% πιο αποδοτική ενεργειακά. Η εταιρία έχει βελτιώσει το υποσύστημα μνήμης με μια νέα cache ιεραρχία. Τέλος, θα υπάρχει και υποστήριξη του PCI Express 4.0.
Το ντεμπούτο της Navi αρχιτεκτονικής θα γίνει με τις νέες κάρτες γραφικών της Radeon RX 5000 σειράς, οι οποίες έχουν αυτό το όνομα για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της AMD στην αγορά. Το πρώτο μοντέλο θα καταφθάσει τον Ιούλιο. Ο λόγος γίνεται για την RX 5700. Η κάρτα σύμφωνα με την εταιρία θα έχει 10% καλύτερη απόδοση από την GeForce RTX 2070 της NVIDIA.
Περισσότερα αναμένεται να αποκαλυφθούν στο Next Horizing Gaming Event της AMD που θα πραγματοποιηθεί στην E3 2019.

About Freegr network

Από το Blogger.