τεχνολογία

Ο Julian Assange απογυμνώνει το νομικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ


Μέχρι τώρα ο Julian Assange κατηγορούταν από τις ΗΠΑ για απάτη μέσω υπολογιστών. Μετά τη σύλληψή του όμως από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του πρόσαψε άλλες 17 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Κάθε νέα κατηγορία επιφέρει τουλάχιστον 10 έτη φυλάκισης. Κατηγορείταιλοιπόν πως δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες που απέκτησε από την αναλύτρια του Στρατού, Chelsea Manning, η οποία βρίσκεται στη φυλακήεπειδή αρνείται να κατονομάσει τον Julian Assange ως συνεργό της.
Τα έγγραφα περιλάμβαναν πληροφορίες οι οποίες δεν είχαν λογοκριθεί και αναφέρονταν λεπτομέρειες σχετικά με ξένους πολίτες οι οποίοι βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα σε υποθέσεις σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα περιείχαν 90.000 αναφορές δραστηριότητας στο Αφγανιστάν, 400.000 αναφορές δραστηριότητας στο Ιράκ, 800 ενημερώσεις σχετικά  με κρατούμενους στο Γκουαντάναμο και 250.000 επικοινωνίες του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι νέες κατηγορίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου αρχές προστασίας δικαιωμάτων κάνουν λόγο για παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ. Το WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση ως “το τέλος της δημοσιογραφίας και της Πρώτης Τροπολογίας”. Η Ένωση Αστικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (ACLU) προειδοποίησε πως οι κατηγορίες αυτές μπορεί να ανοίξουν την πόρτα στη δίωξη άλλων μέσων που δημοσιοποιούν αρχεία που διαρρέουν.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η κυβέρνηση προσάπτει εγκληματικές κατηγορίες έναντι ενός εκδότη για τη δημοσιοποίηση αληθινών πληροφοριών. Αυτή είναι μία απίστευτη κλιμάκωση των επιθέσεων της διοίκησης Trump έναντι στη δημοσιογραφία και μια απευθείας επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία. Θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει όλους τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς οι οποίοι θέτουν την κυβέρνηση υπόλογη για τις πράξεις της, δημοσιοποιώντας τα μυστικά της. Και είναι το ίδιο επικίνδυνη για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους οι οποίοι αποκαλύπτουν τα μυστικά άλλων χωρών. Αν οι ΗΠΑ μπορούν να διώξουν έναν ξένο εκδότη για παραβίαση των νόμων περί απορρήτου, δεν εμποδίζει τίποτα την Κίνα ή την Ρωσία από το να κάνουν το ίδιο. - ACLU
Ο Assange βρίσκεται φυλακισμένος στο Λονδίνο με ποινή 25 εβδομάδων για παραβίαση της αναστολής του το 2012. Βρίσκεται επίσης εν αναμονή έκδοσής του στις ΗΠΑ, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

About Freegr network

Από το Blogger.