τεχνολογία

Starlink: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το παγκόσμιο internet της SpaceX;

O Falcon 9 πύραυλος της SpaceX έφερε με επιτυχία σε τροχιά τους πρώτους 60 δορυφόρους του παγκόσμιου internet δικτύου Starlink. Η σημερινή αποστολή αποτελεί και ρεκόρ για την SpaceX, αφού μετέφερε στο διάστημα περισσότερους δορυφόρους με μία εκτόξευση από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Τι ακριβώς είναι όμως το Starlink και πώς θα λειτουργεί; Ο Elon Musk μας έδωσε τις προάλλες μια ματιά στο εσωτερικό του Falcon 9, εκεί που είχαν στοιβαχτεί οι 60 δορυφόροι Starlink.

Ο ορθογώνιος σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος καθώς πρέπει να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε μία εκτόξευση. Κάθε δορυφόρος διαθέτει κεραίες υψηλών ταχυτήτων και ένα μόνο επεκτεινόμενο ηλιακό πάνελ. Η απόφαση για ένα πάνελ αντί για δύο όπως παραδοσιακά συμβαίνει στους δορυφόρους, είναι για να μειωθούν οι πιθανότητες βλάβης στα μηχανικά συστήματα.


Κάθε δορυφόρος ζυγίζει 227 κιλά. Διαθέτουν προωθητήρες Hall που χρησιμοποιούν κρυπτό, ένα ευγενές αέριο, για να ρυθμίζουν τη θέση τους και να παραμένουν στο ύψος τροχιάς που πρέπει, δηλαδή στα 550 χιλιόμετρα. Διαθέτουν επίσης το Startracker της SpaceX, ένα σύστημα πλοήγησης που επιτρέπει στην εταιρία να γνωρίζει την ακριβή θέση τους κάθε στιγμή.

About Freegr network

Από το Blogger.