freegr

Micro-Influencers: Το μέλλον του Influencer Marketing

Καθώς το Influencer Marketing σπάει τα ταμεία στους κύκλους των marketers, οι περισσότεροι Influencers ανεβάζουν το κασέ τους επικίνδυνα! Κάπως έτσι, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να γευτούν τους καρπούς μίας επιτυχημένης Influencer Marketing καμπάνιας, αλλά δεν διαθέτουν budget που να κλείνει το μάτι στους top Influencers, στρέφονται προς μία εναλλακτική και άκρως δυναμική κατεύθυνση: τους Micro-Influencers!

Τι είναι οι Micro-Influencers;

Εφόσον όλο και περισσότερα brands αρχίζουν να επενδύουν στους Micro-Influencers, ήρθε η στιγμή να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Micro-Influencers αποκαλούνται όσοι έχουν ένα συγκεκριμένο κοινό στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όχι τόσο θεαματικά πολυπληθές, αλλά με ιδιαίτερα υψηλό engagement.
Γενικευμένα, θα λέγαμε ότι πρόκειται για εκείνες τις προσωπικότητες των social media που συγκεντρώνουν μεταξύ 1.000 και 10.000 followers.
Micro-Influencers, λοιπόν, δεν είναι οι Influencers με τους 500.000 ακολούθους στα social media. Ούτε, φυσικά, οι celebrities με την τεράστια δημοτικότητα και τα εκατομμύρια θαυμαστών!
Παρ’ όλα αυτά, οι Micro-Influencers ασκούν τη δική τους, σημαντική κοινωνική επιρροή στο online κοινό, καθώς μοιράζονται τακτικά τις προτάσεις και τις απόψεις τους με τους followers τους, αναπτύσσοντας πολύ στενές σχέσεις μαζί τους.

Micro-Influencers vs. Macro-Influencers

Στον συναρπαστικό κόσμο των social media, όλοι έχουν θέση! Όμως, οι marketers αντιμετωπίζουν συχνά ένα κρίσιμο δίλημμα: Micro-Influencers ή Macro-Influencers – δηλαδή, Influencers με πολύ μεγαλύτερες κοινότητες ακολούθων;
Σαφώς, κάθε απάντηση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Γι’ αυτό, παρακάτω, αξίζει να κάνουμε ένα σύντομο crash test!
Οι Macro-Influencers, λόγω του ζηλευτού αριθμού των ακολούθων τους, προβάλλουν το εκάστοτε brand σε ένα αυξημένο μερίδιο κοινού. Με άλλα λόγια, ενισχύουν καθοριστικά το brand awareness μιας επιχείρησης.
Επιπλέον, οι macro-influencer marketing καμπάνιες είναι περισσότερο ελεγχόμενες για κάθε επιχείρηση, διότι οι marketers είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενό τους.
Τέλος, τα αποτελέσματα αυτών των campaigns είναι πιο εύκολα μετρήσιμα, καθώς οι εταιρείες συνηθίζουν να παρέχουν στους Macro-Influencers μοναδικούς κωδικούς προσφορών για την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών τους.
Micro-Influencers: Το μέλλον του Influencer Marketing
Παρά την ενεργή συμβολή, όμως, των Macro-Influencers στην απήχηση ενός brand, η διαρκώς ανερχόμενη δυναμική των Micro-Influencers έρχεται να κλέψει τις εντυπώσεις!
Αναμφίβολα, οι Micro-Influencers υστερούν σε πολλά σημεία έναντι των Influencers: έκθεση του brand σε μικρότερο κοινό, λιγότερο ελεγχόμενες καμπάνιες, δυσκολότερα μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, υπερτερούν σε άλλα σημεία, καθώς και στο σημαντικότερο όλων: στο engagement!
Οι Micro-Influencers έχουν περιορισμένο μεν, εξειδικευμένο δε κοινό, με το οποίο δημιουργούν μία άρρηκτη σχέση αμοιβαιότητας, που χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.
Καθώς είναι ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην κοινότητα που χτίζουν, έρχονται σε πολύ πιο συστηματική και ουσιαστική επαφή με τους followers τους, συγκριτικά με τους Macro-Influencers. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουν ισχυρότερη επιρροή στο κοινό τους, όσο ολιγάριθμο κι είναι αυτό.

Η «επιρροή» του Micro-Influencer Marketing

Η ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ Micro-Influencers και fans οδηγεί, με τη σειρά της, σε μία νέα τάση στο Marketing: το Micro-Influencer Marketing. Τα βασικά θεμέλια του Micro-Influencer Marketing στηρίζονται στο αίσθημα οικειότητας και ταύτισης που δημιουργείται ανάμεσα στον influencer και στον καταναλωτή.
Ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας του Micro-Influencer Marketing κρατά το ίδιο το πλήθος του κοινού. Ο μικρότερος αριθμός των followers ευνοεί το πιο στοχευμένο και εξατομικευμένο περιεχόμενο!
Είναι γνωστό ότι ένα ποσοστό του αγοραστικού κοινού ακολουθεί celebrities και γνωστούς influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως, λόγω μόδας ή αναγνωρισιμότητας. Έτσι, οι αγοραστικές αποφάσεις του κοινού, συχνά, μένουν αποστασιοποιημένες και ανεπηρέαστες από το content του εκάστοτε influencer.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στη σχέση αυτών των αγοραστικών αποφάσεων με τους micro-influencers, μία έρευνα του Experticity αποκαλύπτει ακριβώς το αντίθετο.

Γιατί, λοιπόν, μία επιχείρηση αξίζει να εφαρμόσει το Micro-Influencer Marketing, σύμφωνα με τα στατιστικά;

Οι Micro-Influencers επιτυγχάνουν 60% υψηλότερο engagement rate, εμπνέοντας ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην κοινότητά τους και επιδρώντας στις αγοραστικές αποφάσεις τους.
Το Micro-Influencer Marketing είναι σχεδόν 7 φορές οικονομικά αποδοτικότερο, άρα κατάλληλο και για επιχειρήσεις με χαμηλό προϋπολογισμό.
Για έναν Micro-Influencer, είναι 22,2 φορές πιο πιθανόν να συνομιλήσει εβδομαδιαίως με έναν καταναλωτή-follower, προκαλώντας το επιθυμητό social buzz γύρω από ένα brand.

Ποιοι είναι οι δικοί σας Micro-Influencers;

Με ποια κριτήρια, όμως, πρέπει ένας marketer να επιλέγει τους Micro-Influencers για την προώθηση του brand του; Ας υποθέσουμε πως αυτός ο marketer είστε εσείς! Διαβάστε, στη συνέχεια, ορισμένες συμβουλές μας.

Αναζητήστε ανάμεσα στους δικούς σας followers

Η συνεργασία με ανθρώπους που είναι ήδη θαυμαστές σας θα απογειώσει τις προοπτικές επιτυχίας σας! Σε αυτήν την περίπτωση, οι micro-influencers θα γίνουν οι πιο θερμοί υποστηρικτές σας.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι επιδιώκουν να είναι έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στο κοινό τους, θα χαρούν να στηρίξουν ένα brand στο οποίο και οι ίδιοι πιστεύουν. Επιπρόσθετα, θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με το προϊόν ή την υπηρεσία σας, γεγονός που εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και κόπο για εσάς.

Αξιοποιήστε τα hashtags

Στη διαδικασία της αναζήτησης των ιδανικών influencers, πέρα από τα εξειδικευμένα εργαλεία της αγοράς, θα σας βοηθήσει σημαντικά και η χρήση των ενδεδειγμένων hashtags.
Ποιοι από τους micro-influencers προτιμούν ήδη hashtags που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας, άρα απευθύνονται στο επιθυμητό για εσάς target group;
Micro-Influencers: Το μέλλον του Influencer Marketing

Προσεγγίστε πολλαπλά και διαφορετικά κοινά

Όπως προαναφέραμε, οι micro-influencers έχουν μικρότερες, αλλά πιο συγκεκριμένες κοινότητες followers. Κατά συνέπεια, κάθε προωθητική τους κίνηση μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα στοχευμένη. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, εάν προσεγγίζατε παραπάνω από έναν ή δύο micro-influencers, με διαφορετικές ομάδες followers;
Αξιοποιώντας τη δύναμη της επιρροής πολλών micro-influencers ταυτόχρονα, απευθύνεστε σε πολλαπλά τμήματα του κοινού την ίδια στιγμή, ενδυναμώνετε το brand awareness σας, διαδίδετε πιο εύκολα τα μηνύματά σας και δίνετε ώθηση στο virality του brand σας.
Μία τέτοια τακτική, βέβαια, δεν αποτελεί απλή υπόθεση, καθώς η παράλληλη συνεργασία με πολλούς micro-infuencers απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και σκληρή εργασία από την πλευρά σας, ιδίως στην αρχή.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αξίζει να καλλιεργείτε στέρεες σχέσεις με τους micro-influencers σας, προσανατολισμένες σε μακροχρόνιες συνεργασίες και συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καμπάνιες, που οδηγούν σε διαρκώς θετικότερα αποτελέσματα.

Θέστε το content ως προτεραιότητα

Εστιάζοντας στο digital προφίλ και στην αλληλεπίδραση με το κοινό τους, οι περισσότεροι micro-influencers έχουν εξασκηθεί στη δημιουργία άκρως ελκυστικού και ποιοτικού περιεχομένου.
Σαφώς, άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα και άλλοι χειρότερα. Επιλέξτε εκείνους που είναι ειδήμονες στο συναρπαστικό content creation και, παράλληλα, το περιεχόμενο που κοινοποιούν εναρμονίζεται με τη φιλοσοφία και τη δημόσια εικόνα του brand σας.

Εν κατακλείδι

Το συμπέρασμα είναι προφανές! Οι Micro-Influencers είναι η πιο έξυπνη απάντηση στις υψηλές αμοιβές των Influencers και των Celebrities.
Άλλωστε, σε μια εποχή που η έκθεση σε διαφημίσεις, προωθητικές ενέργειες και περιεχόμενο marketing είναι αδιάκοπη, το καταναλωτικό κοινό τείνει να εμπιστεύεται, κυρίως, τη γνώμη ανθρώπων με τους οποίους αισθάνεται περισσότερη οικειότητα – έστω και διαδικτυακή.
Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε κι εσείς, λοιπόν, το Micro-Influencer Marketing στις τακτικές της επιχείρησής σας!
Στην περίπτωση, μάλιστα, που διαθέτετε αρκετά υψηλό budget και επιθυμείτε να επενδύσετε σεβαστά χρηματικά ποσά στη γενικότερη στρατηγική του Influencer Marketing, σας προτείνουμε το εξής: Υλοποιήσετε καμπάνιες τόσο με micro-influencers όσο και με macro-influencers, μελετήστε τα αποτελέσματά σας και επιλέξτε την πρακτική που αποδίδει καλύτερα στο δικό σας brand.

About Freegr network

Από το Blogger.