ειδήσεις

Oi OEMs επενδύουν ακόμη στα Windows Mobile smartphones

Η Microsoft συνεχίζει τις περικοπές προσωπικού μέσω των απολύσεων, το μερίδιο αγοράς των Windows Mobile συνεχώς συρρικνώνεται και οι χρήστες εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι. Παρά όμως όλο αυτό το δυσχερές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την πλατφόρμα των Windows σε φορητές συσκευές, παρά τις επίμονες αρνητικές προβλέψεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις άκρως δικαιολογημένες απαισιόδοξες φωνές από τους οπαδούς της, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός OEMs, επενδύει στην πλατφόρμα. Το ερώτημα που απασχολεί τους χρήστες και το ερώτημα που θα απασχολήσει και εμάς μέσα από αυτό το άρθρο είναι το γιατί.

Γιατί λοιπόν ένας OEM να επενδύσει στα Windows 10 Mobile:
  • όταν η αγορά έχει κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που μεγάλοι παίκτες, όπως η Samsung και η Apple αναζητούν νέες αγορές για περαιτέρω κερδοφορία;
  • όταν πολλοί χρήστες smartphone είναι «κλειδωμένοι» στο οικοσύστημα της επιλογής τους;
  • όταν η κοινότητα των developers δείχνει μικρό ενδιαφέρον για τις μοντέρνες εφαρμογές του Store του οικοσυστήματος των Windows;

Μια εν μέρει απάντηση είναι ότι ίσως επενδύουν στην πλατφόρμα για αυτά που θα έρθουν στο μέλλον και όχι για την κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Παρακάτω, έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να εξετάσουμε διάφορες πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται για τα Windows Mobile.

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη

Προχωρήσαμε και προχωράμε συνεχώς σε έναν κόσμο που ειδικά σε αναπτυσσόμενες αγορές, τα smartphones τείνουν να γίνουν κάτι σαν τον προσωπικό μας υπολογιστή. Αν κάποιος το 2006 μας έλεγε ότι θα γίνει μια ριζική αλλαγή σε λιγότερο από μια δεκαετία στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, όπου τα smartphones θα είχαν κυρίαρχη θέση στην αλληλεπίδρασή μας με τα κοινωνικά δίκτυα, σίγουρα θα κριτικάραμε το συγκεκριμένο άτομο για μια τέτοια παράλογη πρόβλεψη. Το γεγονός ότι θα κοιτούσαμε σε μια οθόνη 5 ιντσών ή και μεγαλύτερη, προερχόμενοι από ένα παρελθόν με αναδιπλούμενα τηλέφωνα, μια τέτοια εξέλιξη φάνταζε εντελώς απίθανη. Και όμως η αλλαγή αυτή έγινε μέσα σε μια δεκαετία. Ο επόμενος σταθμός στον ψηφιακό μας κόσμο, η επόμενη αλλαγή μπορεί να είναι συνάμα και απρόβλεπτη αλλά και ολοκληρωτική.

Η σύγκλιση PC και smartphone υπογράμμίζει τη δύναμη της Microsoft

Πολλοί OEMs συνεργάτες της Microsoft, έχουν αναγνωρίσει και διαπιστώσει την αξία των Windows 10 συσκευών, τα οποία εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της Universal πλατφόρμας εφαρμογών και το Continuum. Από την άποψη ότι τα πράγματα για τη Microsoft θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα στο κοντινό μέλλον, μια επένδυση των κατασκευαστών πάνω στο Windows 10 Mobile, ίσως φαντάζει παράξενη και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί και μάταιη. Ωστόσο μια σταδιακή κίνηση προς τη σύγκληση της τεχνολογίας των PCs και των smartphones, διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την ίδια. Η Microsoft έρχεται δεύτερη στη κατάταξη στο τομέα των cloud υπηρεσιών, έχει συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των 2-in-1 computers, πρωτοστάτησε στη πρώτη ενοποιημένη πλατφόρμα, που υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες σε όλες τις συσκευές. Παράλληλα με το Continuum, αποτελεί τη μοναδική εταιρεία η οποία έχει καταφέρει να μετατρέψει τις συσκευές σε ένα κανονικό PC.

Πρόκειται για σημαντικά πλεονεκτήματα, που η Microsoft έχει αυτή τη στιγμή. Για κάποιους OEMs, το smartphone σαν ένα PC, κάτι το οποίο υπόσχεται να φέρουν τα Windows 10 Mobile, αποτελεί μια πρώιμη επένδυση, με σημαντικές δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης. Παράλληλα, κάποιοι OEMs έχουν «αγκαλιάσει» κάποιες high-end Windows 10 Mobile συσκευές που υποστηρίζουν το Continuum. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι κατασκευαστές οι οποίοι το βρίσκουν εξαιιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστούν στο πεδίο των low-end smartphones, μια αγορά η οποία είναι ήδη κορεσμένη από φθηνά Android smartphones. Για αυτούς τους κατασκευαστές, μια επένδυση σε οικονομικές Windows 10 συσκευές αποτελεί μια ευκαιρία να προσφέρει στην αγορά φθηνές συσκευές, που διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό.

Θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε 13 OEMs οι οποίοι εμπιστεύονται την Microsoft και κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν 17 συσκευές με Windows 10 Mobile. Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί.

1. Acer
Έχοντας την έδρα της στη μακρινή Ταιβάν, η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή στο χώρο του hardware για επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επομένως μια συσκευή Windows Mobile φαντάζει απόλυτα λογική. Το Jade Primo ήταν το πρώτο smartphone το οποίο ανακοινώθηκε με Windows 10 Mobile και υποστήριξη για το χαρακτηριστικό Continuum, με την εταιρεία να έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα αξεσουάρ γύρω από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που το καθιστούν περισσότερο σαν ένα PC παρά ένα smartphone.

2. Alcatel
Η Alcatel έχει δημιουργήσει μια πληθώρα οικονομικών Android συσκευών, αλλά μόλις πρόσφατα έλαβε την απόφαση να ασχοληθεί και με τα Windows 10 Mobile. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία κατασκευάζει δυο Windows 10 Mobile συσκευές, το Fierce XL το οποίο δεν υποστηρίζει το Continuum και το Pixie 3 LTE tablet. Επίσης λέγεται ότι εργάζεται πάνω στην κατασκευή ενός high-end smartphone. Η ίδια η εταιρεία φέρεται να δηλώνει χαρακτηριστικά, δια μέσου του επικεφαλής της: «Οι νέοι επιθυμούν να διασκεδάζουν αλλά ταυτόχρονα θέλουν η εμπειρία να είναι απλή, ουσιώδης και αυθεντική. Επειδή η ποιότητα και η τιμή είναι σημαντική για αυτούς τους νέους, πιστεύουμε ότι με την Alcatel, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι το να καταστήσει την καινοτομία διαθέσιμη σε όλους, θα ικανοποιηθεί κάθε τους επιθυμία.»

3. Coship
Η Coship είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών με έδρα τη Κίνα, η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Microsoft για τα Windows 10 Mobile στην έκθεση Mobile World Congress το 2015. Όπως γνωρίζουμε ήδη, η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά συσκευών smartphones. Η ανάμειξη της εταιρείας στη παραγωγή Windows 10 Mobile συσκευών, θα αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση, στην ήδη κορεσμένη αγορά.

4. Covia
Μεταφερόμαστε στην Ιαπωνία όπου εκεί έχει την έδρα της, η Covia. Πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία με την Microsoft. Η εταιρεία κατασκευάζει και κυκλοφορεί το Breeze X5, που αποτελεί μια οικονομικά προσιτή Windows 10 Mobile συσκευή. Δυστυχώς δεν παρέχει υποστήριξη για το Continuum, η τιμή της κυμαίνεται στα 226 δολάρια και αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική σε ένα οικονομικό Android smartphone.

5. Cube
Συνεχίζουμε με την Cube, έναν κινεζικό κατασκευαστή, ο οποίος έχει μακρά παράδοση στη κατασκευή συσκευών με το οικοσύστημα της Microsoft. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία έχει ήδη παρουσιάσει μια συσκευή στα πρότυπα του Surface, το Cube i9, ενώ πρόσφατες φήμες τη θέλουν να επεξεργάζεται και να προετοιμάζει την κατασκευή συνολικά επτά Windows 10 Mobile συσκευών. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία του Cube i9 στην αγορά.

6. Freetel
Η Freetel αποτελεί μια εταιρεία η οποία έχει την έδρα της στην Ιαπωνία και προσφέρει αρκετά επιτυχημένα Android smartphones στην αγορά. Πρόσφατα έκανε μια δυναμική είσοδο και στο χώρο των Windows συσκευών με τα Katana 01 και Katana 02. Πρόκειται για δυο πολύ οικονομικά Windows 10 Mobile phones, που δεν υποστηρίζουν το Continuum, αποτυπώνουν όμως την εμπιστοσύνη της εταιρείας στο λειτουργικό της Microsoft και την προσπάθεια να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην Ιαπωνική αγορά. Παρά τον τοπικό χαρακτήρα άλλων παρόμοιων κατασκευαστών, η Freetel δηλώνει πρόθυμη να επεκτείνει τα προϊόντα της σε πάνω από 20 χώρες.

7. Funκer
Σειρά έχει τώρα ο Ισπανικός κατασκευαστής Funκer, ο οποίος υπόσχεται να φέρει δυο Windows 10 Mobile συσκευές στην αγορά. Να σημειωθεί ότι αποτελεί τον μοναδικό Ισπανικό κατασκευαστή ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή Windows 10 Mobile συσκευών. Φυσικά, αναφερόμαστε στοFunker W5.5 Pro και στο μεγαλύτερο και με υποστήριξη Continuum smartphone, το Funker 6.0 Pro 2.

8. HP
Η HP αποτελεί μια ευρέως γνωστή εταιρεία από τις ΗΠΑ, η οποία έχει έντονη παρουσία στην αγορά των επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους εκτυπωτές, στα περιφερειακά αλλά και στο τομέα του enterprise. Το high-end HP Elite x3 αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια στο χώρο των smartphones. Το Continuum και η πλατφόρμα των Universal εφαρμογών, αποτελούν πρόσθετα πλεονεκτήματα που πλέον η HP έχει στη διάθεσή της, σε αντίθεση με την εποχή του WebOS.

9. Lenovo
Η Lenovo, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες εμπορικές ονομασίες σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Έχοντας εξαγοράσει το τμήμα των προσωπικών υπολογιστών της IBM και την Motorola Mobility από την Google, συνεχίζει δυναμικά την πορεία της και πλέον είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην ενδοχώρα της Κίνας. Το Softbank 503 LV αποτελεί τη δική της πρόταση στο χώρο των Windows 10 Mobile υπολογιστών, χωρίς την υποστήριξη του Continuum.

10. Mouse Computer
Μια σύντομη αναφορά και σε μια άλλη Ιαπωνική εταιρεία, η οποία επενδύει και αυτή στο χώρο των Windows 10 Mobile συσκευών. Το Madosmaαποτελεί τη δική της πρόταση στο χώρο και είναι η πρώτη προσπάθεια με το λειτουργικό της Microsoft, αν και δεν υποστηρίζει το Continuum.

11. Nuans
Η Ιαπωνική εταιρεία Nuans υπόσχεται καταπληκτικές εμπειρίες μέσω των συσκευών της και ιδιαίτερα μέσω του Nuans Neo που υποστηρίζει το Continuum. Αφήνει πίσω της, την περιορισμένη εξατομίκευση που προσφέρουν τα Windows 10 Mobile και υπόσχεται αλλαγές στην εμφάνιση της συσκευής με πρόσθετα καπάκια, θήκες και οπίσθια καλύμματα. Αν αυτό αποτελέσει ένα ενδιαφέρον smartphone (αν και στο Kickstarter η εντύπωση που δίνεται είναι η αντίθετη) τότε ίσως και άλλοι κατασκευαστές να μιμηθούν.

12. VAIO
Η Vaio είναι ένας Ιαπωνικός κατασκευαστής στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το Phone Biz είναι η πρώτη προσπάθεια στο χώρο των Windows 10 Mobile, και το μοναδικό high-end design της συσκευής σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Continuum το καθιστούν ως μια ελκυστική πρόταση και προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά προϊόντων της εταιρείας. Η συσκευή δεν θα κάνει το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ.

About Freegr network

Από το Blogger.