τεχνολογία

Η AMD στην SIGGRAPH. Νέες Pro WX κάρτες

Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από την SIGGRAPH 2016 η AMD. Η εταιρία ανακοίνωσε την νέα της σειρά επαγγελματικών καρτών Radeon Pro WX η οποία βασίζεται στις νέες Polaris GPUs. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε την μετονομασία του AMD FireRender σε AMD Radeon ProRender και την διάθεσή του, στα πλαίσια της GPUOpen πρωτοβουλίας, ως open source.
Καλά νέα και για τους ήδη κατόχους επαγγελματικών καρτών με τους τελευταίους οδηγούς για τις επαγγελματικές κάρτες της AMD να προσφέρουν αυξημένες επιδόσεις άνω του 30%. Η Fiji GPU μπορεί να ήταν ένα ενδιαφέρον πρώτο βήμα στην εποχή της HBM και να ήταν μια ανταγωνιστική GPU έναντι των κορυφαίων GPUs της Nvidia, αλλά δεν αποτελούσε και ότι καλύτερο για την επαγγελματική αγορά και λόγο του ορίου των 4GB μνήμης. Έτσι ουσιαστικές αλλαγές στις σειρές επαγγελματικών καρτών της AMD, έχουμε να δούμε από το 2014. Την Δευτέρα η AMD ανακοίνωσε τρία νέα μοντέλα επαγγελματικών καρτών τις WX 7100, WX 5100 και WX 4100, σηματοδοτώντας ίσως και μια αλλαγή στην ονομασία των επαγγελματικών καρτών της εταιρίας, μιας και απουσιάζει η επωνυμία FirePro.
 Οι νέες κάρτες βασίζονται στις Polaris 10 και Polaris 11 GPUs. Μάλιστα εδώ χρησιμοποιείται το πλήρες Polaris 11 chip με όλους του 1024 stream processors, σε αντίθεση με την RX 460 για την desktop αγορά, η οποία θα έχει ενεργοποιημένους μόνο τους 896. Η AMD στοχεύει με τις νέες της κάρτες την αγορά επαγγελματικών καρτών κάτω των $1000, ακολουθώντας και εδώ, όπως και στην desktop αγορά, αντίθεση στρατηγική από αυτή της Nvidia η οποία ξεκίνησε από την hi end κατηγορίας με τις τελευταίες της Quadro. Η κορυφαία των τριών καρτών είναι η Radeon Pro WX 7100, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη FirePro W7100.
Ενσωματώνει το πλήρες Polaris 10 chip, έχοντας 2304 stream processors αρχιτεκτονικής GCN 4.0 και boost συχνότητα λειτουργίας πιθανόν λίγο πάνω από τα 1,08GHz, με βάση την υπολογιστική της ισχύ των "τουλάχιστον 5 TFLOPS". Είναι εξοπλισμένη με 8GB GDDR5 μνήμης και διαθέτει εύρος διαύλου 256bit. Η AMD δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τις συχνότητες λειτουργίας, οπότε ούτε η ταχύτητα της μνήμης είναι γνωστή. Επίσης γνωστό δεν είναι ούτε το TDP της κάρτας. Με βάση πάντως την RX 480 στην desktop αγορά, το TDP αναμένεται να είναι χαμηλότερο των 150W και η συχνότητα λειτουργίας των μνημών τα 7GHz ή ψηλότερη.

About Freegr network

Από το Blogger.