cloud

TO CLOUD ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ..

Όπως γνωρίζουμε, ο αποθηκευτικός χώρος των συσκευών smartphone χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Ο εσωτερικός, της συσκευής, ο δημοφιλής αφαιρούμενος και η νέα τάση των τελευταίων χρόνων το cloud. Η κάθε μια από τις τρεις αυτές κατηγορίες έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, είτε αφορά το κόστος για τον τελικό χρήστη, είτε το κέρδος για τον κατασκευαστή, την προσβασιμότητα, την ικανοποίηση, την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Αλλά όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής στη διαμάχη για το ποιο είδος αποθηκευτικού χώρου παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί να γίνει μια ξεκάθαρη επιλογή και καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε και τους τρεις τύπους. Αλλά μπορεί κάθε κατηγορία να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών; Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος τουλάχιστον, έχει το δικό του όπλο και ακούει στην κωδική ονομασία: 3D NAND.

Το Cloud

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κάτι νέο στην αγορά και το ενδιαφέρον θα ήταν μεγάλο, αυτό δεν συμβαίνει καθώς σύμφωνα με στοιχεία, το 75% των χρηστών συνεχίζει να αποθηκεύει τα δεδομένα τοπικά στη συσκευή του. Με το Nextbit Robin να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ιδέα ενός αποθηκευτικού χώρου που θα βασίζεται στο cloud βρει κάποιους υποστηρικτές μεταξύ των χρηστών. Ο Gino Skulick, στέλεχος της Micron, εμφανίζεται εξαιρετικά σκεπτικός για το cloud: «Πριν από πέντε χρόνια, θεωρούσαμε ότι όλα θα είναι στο cloud πλέον, αλλά δεν είναι. Οι χρήστες επιθυμούν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τους. Θέλουν το περιεχόμενό τους να είναι διαθέσιμο χωρίς καθυστερήσεις. Επομένως ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος θα είναι πάντα εδώ».

Ανεξάρτητα από τις ανησυχίες που προκύπτουν για την ασφάλεια, την προσβασιμότητα ή απλώς την έλλειψη της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του όλου συστήματος, το γεγονός είναι ότι το Cloud απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί ικανό από τους χρήστες να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Αν και στις καθημερινές τους δραστηριότητες χρησιμοποιούν το cloud πολύ περισσότερο από ότι το συνειδητοποιούν, για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το facebook, τις βιβλιοθήκες μουσικής και άλλα πολλά, αρνούνται πεισματικά να εμπιστευθούν το cloud. Και είναι κάτι, που δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Removable (r)evolution

Ας περάσουμε τώρα στο θέμα του αφαιρούμενου αποθηκευτικού χώρου. Παρά τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας στον flash αποθηκευτικό χώρο και χωρίς αμφιβολία και του κέρδους, κίνηση που ανάγκασε την Samsung να αφαιρέσει το microSD card slot από τα Galaxy S6, τα μειονεκτήματα ήταν μεγάλα και πολλά. Έτσι, η Samsung επανέφερε τη θύρα στο Galaxy S7, λανσάροντας ξανά στο καταναλωτικό κοινό την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου των flagship smartphone της. Επομένως γιατί να μην είναι ο επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος το μέλλον; Συνέχεια ακούμε σχετικά με την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τα προβλήματα ασφαλείας που συνεπάγεται η χρήση των καρτών microSD. Και παρά τους ισχυρισμούς της Samsung για τις γρηγορότερες ταχύτητες τον προηγούμενο χρόνο, το προσιτό UHS-II standard συνεχίζει να παρέχει γρηγορότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής από τον flash χώρο των Galaxy S6.

Κόστος Vs Κέρδος

Η αρκετή συζήτηση και αντιπαράθεση που γίνεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά το σχήμα εσωτερικός Vs αφαιρούμενος χώρος έχει ως βασική παράμετρο την προοπτική του κέρδους. Ναι μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλής και αξιόπιστη, αλλά η πλειονότητα των χρηστών είναι πρόθυμοι να πάρουν αυτά τα ρίσκα για μια φθηνότερη και προσιτή λύση. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτό που προσφέρει ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα διατηρεί μια αξιόλογη τιμή για τις υψηλές χωρητικότητες. Επομένως θα έχει ο αφαιρούμενος αποθηκευτικός χώρος τη θέση του στα σύγχρονα smartphones; Ο Skulick αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και έχουμε δει γενιές από smartphones να επιστρέφουν στη χρήση μέσων επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου, αν μια τέτοια πρακτική διατηρηθεί μελλοντικά στη διαδικασία παραγωγής, είναι κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Γνωρίζω ότι οι OEMs έχουν χρονοδιαγράμματα που επεξεργάζονται και τις δυο λύσεις, αλλά φυσικά η πρώτη τους επιλογή είναι ο ενσωματωμένος χώρος».

Το μέλλον είναι οι τεχνολογίες 3D NAND 

Τι συμβαίνει όμως όταν φθάνουμε σε ένα ανώτατο όριο αποθηκευτικού χώρου με τον οποίο μπορεί να εξοπλιστεί μια συσκευή; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Skulick ο οποίος μας μεταφέρει την πεποίθηση της Micron, η χωρητικότητα των 128 GB αυτή τη στιγμή είναι το ανώτατο όριο. Αλλά στις τεχνολογίες 3D NAND, πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο όριο. Τι συμβαίνει όμως με το κόστος των υλοποιήσεων αυτών; Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης 3D NAND δεν απαιτούν εξειδικευμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης, άρα το κόστος παραγωγής δεν θα είναι υψηλό. Αν πάρετε για παράδειγμα ένα προϊόν που ενσωματώνει τεχνολογίες αποθήκευσης 3D σε σύγκριση με μια μονολιθική 2D υλοποίηση, η πρώτη είναι ακριβότερη αλλά εφόσον ο αποθηκευτικός χώρος και οι πυκνότητες μεγαλώνουν το κόστος ανά bit μικραίνει. Αν λοιπόν το κόστος για τον τελικό χρήστη παραμένει το ίδιο ή και αντίθετα μικραίνει, τότε μένει αναπάντητο ένα ακόμη ερώτημα. Πόσο εσωτερικό χώρο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Κάποιες πρόσθετες σκέψεις

Ο Shulick εμφανίζεται αισιόδοξος. «Τα smartphones είναι πλέον δημιουργοί περιεχομένου. Οι χρήστες απαιτούν περισσότερη μνήμη, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και πλέον τα 6GB RAM και τα 128 GB χώρου αποθήκευσης είναι ήδη διαθέσιμα, ενώ εργαζόμαστε σε projects ως 256GB χώρου. Κάτι τέτοιο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Συμβαίνει σε όλον τον κόσμο».Πριν από μερικά χρόνια, διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι οι πυκνοκατοικημένες περιοχές του τρίτου κόσμου, δεν θα μπορούσαν, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες συσκευές. Πλέον αυτό, αποδείχθηκε λάθος. Αλλά η ζήτηση στις υπόλοιπες αγορές, αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες είναι διαφορετική. Η διείσδυση των δικτύων LTE, η πρόσβαση σε σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα και στις ευρυζωνικές συνδέσεις, το μεγάλο ενδιαφέρον που γνωρίζουν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτοί είναι παράγοντες που καθορίζουν διαφορετικές απαιτήσεις από τα smartphones σε διαφορετικές περιοχές. Ενώ δηλαδή σε μια αγορά, μια κάμερα των 21MP θα ήταν σημαντικό χαρακτηριστικό, σε μια άλλη το υψίστης σημασίας χαρακτηριστικό μπορεί να ήταν η μεγάλη μπαταρία. Επομένως οι προτεραιότητες των αναπτυσσόμενων αγορών που θέτουν στα smartphones καθώς αναπτύσσονται μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που άλλες ήδη ώριμες αγορές απαιτούσαν εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια.

About Freegr network

Από το Blogger.