τεχνολογία

10 χρόνια έκλεισε ο Google Chrome

Ο Google Chrome έκλεισε τα 10 χρόνια πριν λίγες μέρες, με την Google να κυκλοφορεί την επετειακή έκδοση 69 του browser, με μικρές αλλαγές στην εμφάνιση, νέα χαρακτηριστικά, αλλά και ένα δύο μικρά bugs.

Η Google Chrome κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 2 Σεπτεμβρίου 2008 και δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο μέχρι να γίνει ο browser που επέλεγε η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου, τόσο στους σταθερούς υπολογιστές, όσο και στις φορητές συσκευές. Η νέα έκδοση 69 έρχεται με νέο ‘jazzy new look’ σε όλες τις πλατφόρμες, με την Google να αναφέρει ότι ο χρήστης θα προσέξει "πιο στρογγυλεμένα σχήματα, νέα εικονίδια και μια νέα παλέτα χρωμάτων".

1268280290_GoogleChrome69UI.jpg

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στην εμφάνιση του browser από την μέρα που πρωτοπαρουσιάστηκε, με την Google να υποστηρίζει ότι έχει απλοποιήσει τις υποδείξεις, τα μενού και ακόμη και τις διευθύνσεις URL στη γραμμή διευθύνσεων, με στόχο την βελτίωση της χρηστικότητας. Ειδικά στην περίπτωση της έκδοσης για το iOS η γραμμή εργαλείων έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, ώστε η θέση της να είναι πιο φιλική προς τον αντίχειρα.

1397697658_GoogleChrome69addressbar.jpg

Αναβαθμισμένα είναι και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Chrome 69, με την ενσωμάτωση μιας τυχαίας μηχανής δημιουργίας συνθηματικών, τα οποία μπορούν να σωθούν αυτομάτως μέσω του διαχειριστή συνθηματικών. Πιο... ενοχλητική καθίσταται επίσης η χρήση του Adobe Flash, το οποίο αναμένεται να είναι προεπιλεγμένα απενεργοποιημένο στην έκδοση 76(Ιούλιος 2019) και να αφαιρεθεί εντελώς από τον Chrome στην έκδοση 87(Δεκέμβριος του 2020).



Πάντως, όπως και με πολλές νέες εκδόσεις, κάποιοι χρήστες αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα, όπως με θολές γραμματοσειρές, οι οποίες όμως αναμένεται να διορθωθούν σύντομα. Επίσης πολλοί δεν είδαν με θετικό μάτι την αφαίρεση του "www", για τις desktop διευθύνεις και του "m" για τις mobile διευθύνσεις, από την γραμμή διευθύνσεων.

About Freegr network

Από το Blogger.