To 67% των πολιτών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) θεωρούν ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες (Google, Facebook, Amazon κλ) είναι πιο ισχυροί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 61% ότι αποτελούν κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Η έρευνα έγινε σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ελλάδα ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12/9 για την Οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο προβληματισμένους για τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών: εμφανίζουν το πιο υψηλό ποσοστό συμφωνίας στο ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί πιο δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς (συγγραφείς, μουσικούς κτλ) και το πιο υψηλό ποσοστό υπέρ της αποζημίωσης των Μέσων Επικοινωνίας όταν χρησιμοποιείται η δημοσιογραφική τους ύλη.
Η δημοσκόπηση έγινα στα πλαίσια της καμπάνιας «Ευρώπη για τους Δημιουργούς» και δείχνει ότι ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων (87%) υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, με το 37% των ερωτηθέντων να τάσσεται έντονα υπέρ (οι Έλληνες είναι θετικοί κατά 92%). Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση, από την Harris Interactive, απευθύνθηκε σε 6.600 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στις οκτώ χώρες, που διαθέτουν το 60% περίπου των ευρωβουλευτών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για την οδηγία για το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Πρόκειται για μια έκκληση προς τους ευρωβουλευτές, ενόψει της ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ισορροπία δυνάμεων πρέπει να μετατοπιστεί υπέρ των δημιουργών και των πολιτών». δήλωσε η Véronique Desbrosses, γενική διευθύντρια, στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθετών (GESAC).
«Οι ευρωβουλευτές έχουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους. Οι άνθρωποι έχουν μιλήσει, τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν στη πράξη».
Επιπλέον αξιοσημείωτες πληροφορίες από την δημοσκόπηση περιλαμβάνουν:
- Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες του Διαδικτύου δεν μοιράζονται δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς περιεχομένου, των οποίων το περιεχόμενο εμφανίζεται στους ιστότοπούς τους, ενώ οι ‘Ελληνες ερωτηθέντες (63%) δηλώνουν έντονα ότι ο σημερινός καταμερισμός εσόδων είναι άδικος
- Το 86% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αμείβουν καλύτερα τις οργανώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για να διερευνηθεί η επιρροή των παγκόσμιων τεχνολογικών γίγαντων στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν δράση», δήλωσε ο Jean-Daniel Lévy, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Harris Interactive.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου 2018 και στην Ελλάδα έγινε σε δείγμα 800 ατόμων. Περισσότερα σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και την καμπάνια EUROPE FOR CREATORS, στη διεύθυνση europeforcreators.eu ή στο Twitter @EUForCreators με το #EuropeForCreators.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου