ειδήσεις

Intel – Ρίχνει τις τιμές του Xeon

Το ότι έχει γυρίζει πίσω η AMD από τις στάχτες νομίζω φαίνεται καθημερινά πια και όλο και πιο έντονα. Εκεί που ήταν ήρεμη και καθόταν στις δάφνες της η Intel, τα τελευταία 2-3 χρόνια περίπου, η AMD εμφάνισε μία τρομακτική άνοδο με ένα πολύ δυναμικό comeback στην αγορά. Ένα από τους τομείς που δραστηριοποιείται πολύ η AMD είναι ο τομέας των server.


Εκεί η AMD έχει ν’ αντιμετωπίσει τους ΧΕΟΝ, που η Intel που πουλάει στις εταιρείες ακριβούτσικα. Όχι ότι παίζει και ιδιαίτερο ρόλο η τιμή σε τέτοια μηχανήματα μιας και δεν μιλάμε για οικιακό μηχάνημα, αλλά μαθαίνουμε ότι η Intel αναγκάστηκε να ρίξει τις τιμές σε μερικούς Xeon επεξεργαστές, για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση των AMD EPYC!
Ειδικότερα, απ’ ότι μάθαμε η έκπτωση εμφανίζεται κυρίως σε παραγγελίες σε multi-core προϊόντα που είναι κάτω τους 1000. Μάλιστα η έκπτωση μπορεί να φτάσει και σε διψήφιο νούμερο, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά σε μεσαίους ή μικρούς πελάτες, μιας και θέλει να τους κρατήσει και αυτούς.
Θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ την ζήτηση των 14nm επεξεργαστών της Intel και η αδυναμία παροχής αυτών, αλλά θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας.
Εντωμεταξύ οι AMD EPYC (Zhenlong) έχουν κεντράρει την αγορά, με την δυνατότητα για παζάρια στην τιμή, κάτι που μπορεί να ρίξει πολύ λάδι στην φωτιά της Intel. !Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε έγγραφο που είχε διαρρεύσει από την πολύ γνωστή εταιρεία στατιστικών μελετών Canalys στις αρχές του μήνα, φαινόταν ότι οι επιδόσεις των επεξεργαστών αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές της Intel το 2019. Η έλευση του Zen 2 στα 7nm, αναμένετε να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά, αφήνοντας πίσω την Intel.

About Freegr network

Από το Blogger.