τεχνολογία

Γιατί η μπαταρία των laptops δεν διαρκεί ποτέ αρκετά

Του Chris Hoffman, howtogeek.com
Τα laptops υπόσχονται αυτονομία μπαταρίας μεταξύ 15-24 ώρες αλλά θα είστε τυχεροί αν βγάλετε 10 ώρες. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι λάθος και δεν υπάρχει κάποιο λάθος: Οι κατασκευαστές επιλέγουν τα πιο μη πραγματικά benchmarks με τους μεγαλύτερους αριθμούς.
Όλοι οι κατασκευαστές laptops το κάνουν, όντας πολύ αισιόδοξοι με τους αριθμούς, επειδή “πρέπει”. Ο καθε ένας το κάνει. Και αν ένας κατασκευαστής είναι πιο ρεαλιστής και διαφημίσει 8 ώρες διάρκεια μπαταρίας υπό κανονική χρήση, ενώ ένας άλλος 15 ώρες, σίγουρα ο καταναλωτής θα προσπεράσει τον πρώτο. Και αυτό είναι μια απτή πραγματικότητα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ξεφεύγουν οι κατασκευαστές και η πρακτική αυτή συνεχίζεται. Οι κατασκευαστές δεν ψεύδονται, ναι ορισμένοι μπορεί, αλλά σε γενικές γραμμές δεν συμβαίνει. Αυτοί οι μη ρεαλιστικοί αριθμοί προήλθαν από ένα πραγματικό benchmark, ωστόσο είναι οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιούν έχουν τη σημασία, στο να κατανοήσουμε το πρόβλημα.
Αν παρατηρήσεις από κοντά τα ψιλά γράμματα, θα δεις τις λέξεις up to πριν από τις εκτιμήσεις για την διάρκεια μπαταρίας. Ο κατασκευαστές, δεν υπόσχεται για παράδειγμα 16 ώρες αυτονομίας, υπόσχονται μέχρι 16 ώρες. Και θα έχεις αυτές τις 16 ώρες σε μια ιδανική περίπτωση, όχι κάτω όμως από συνήθη χρήση. Είναι σαν το internet των ελληνικών παρόχων που σου υπόσχονται μέχρι 24MBpsκαι συ μπορεί να λαμβάνεις ακόμη και 2. Σε κάθε περίπτωση είναι καλυμμένοι.
Οι κατασκευαστές χρειάζονται πραγματικούς αριθμούς και τους λαμβάνουν από μια δοκιμή που κάνουν εσωτερικά και η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αφήνουν ένα βίντεο να παίζει μέχρι να πεθάνει η μπαταρία του laptop. Μπορεί να απενεργοποιήσουν τα background features και θα θέσουν την φωτεινότητα σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μυστικό. Απλά είναι θαμμένο στα μικρά γράμματα.
Το συνεχόμενο video playback δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνήθους χρήσης που κάνεις. Ποιος θα κάτσει και θα παρακολουθήσει σε ένα laptop 16 ώρες συνεχόμενου βίντεο, χωρίς να κάνει οτιδήποτε άλλο. Οι κατασκευαστές δεν ενδιαφέρονται αν αυτό αντιπροσωπεύει την εμπειρία σου ή όχι. Χρησιμοποιούν αυτό το benchmark επειδή παράγει τη μεγαλύτερη διάρκεια.
Τα σύγχρονα laptops και τα smartphones χρησιμοποιούν hardware-accelerated video decoding. Το laptop έχει ειδικό hardware στην GPU που κάνει decode το video χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν ελάχιστη ενέργεια, διατηρώντας τη συχνότητα CPU σε χαμηλά επίπεδα.  Για παράδειγμα, αν παίζεις ένα video MP4 η συγκεκριμένη λειτουργία ξεκινά, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά ενέργειας.
Αν και πρόκειται για ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων θερμοκρασίας ενώ παρακολουθείς video, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτές τις μετρήσεις για να καυχηθούν για την διάρκεια. Επιπλέον στις δοκιμές χρησιμοποιούν το Movies και TV app των Windows 10 που χρησιμοποιεί το hardware acceleration. Το feature δεν είναι διαθέσιμο σε κάθε player και δεν είναι ενεργοποιημένο εκ προεπιλογής παντού.
Μην ξεχνάμε τέλος, ότι οι εκτιμήσεις που κάνουν τα laptops δεν είναι ακριβείς. Για παράδειγμα τα Windows μπορεί να σου πουν ότι σου απομένουν πέντε ώρες και να τελειώσει πιο γρήγορα, ανάλογα τι κάνεις. Και αυτό γιατί οι περισσότερο απαιτητικές διεργασίες, αυξάνουν την κατανάλωση. Και εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η μπαταρία των laptops διαφέρει δραματικά, ανάλογα τι κάνετε. Και οι κατασκευαστές, έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν και να προωθούν τους περισσότερους μη πραγματικούς αριθμούς.

About Freegr network

Από το Blogger.