ειδήσεις

Δόθηκε άδεια για την πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη

Χρειάστηκαν πολύμηνες διαβουλεύσεις με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη NASA και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας. Στο τέλος, όμως, αυτή η μικρή εταιρεία κατάφερε να πάρει το πράσινο φως για την πρώτη ιδιωτική αποστολή πέρα από την τροχιά της Γης.
Η Moon Express, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, σκοπεύει να εκτοξεύσει το 2017 μια σεληνάκατο σε μέγεθος βαλίτσας που θα κινηθεί στη σεληνιακή επιφάνεια και θα δοκιμάσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τον τελικό στόχο: την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης. «Η έγκριση της αποστολής αποτελεί απόφαση-ορόσημο για την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Μπομπ Ρίτσαρντς, βετεράνος του Διαστήματος και παλιός συνεργάτης του διάσημου αστρονόμου Καρλ Σέιγκαν.
Με την εκτόξευση που προγραμματίζει για του χρόνου, η Moon Express ελπίζει να κερδίσει το διαγωνισμό Lunar X Prize της Google, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν αποστολές που θα διανύσουν τουλάχιστον 500 μέτρα στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα μεταδώσουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Το πρώτο βραβείο είναι 20 εκατομμύρια δολάρια.

About Freegr network

Από το Blogger.