ειδήσεις

Το αντίδοτο στο cyberbulliing για τους νέους του σήμερα

Στις μέρες μας  που το smartphone και το tablet είναι τόσο απαραίτητα όσο η γόμα, το μολύβι και το τετράδιο ( ίσως και περισσότερο) τα 10 χρονα παιδιά περνούν πολλές ώρες online είτε στα κοινωνικά δίκτυα , είτε παίζοντας παιχνίδια. Είναι όπως το cyberspace φιλικό προς τα παιδιά; Η απάντηση είναι βεβαίως όχι και το ζήτημα δεν είναι αυτό αλλά πως θα μπορέσει το παιδί να βρει τους κώδικες για να αποφύγει τη δυσάρεστη εμπειρία του cyberbullying. Eάν θέλει λοιπόν να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τη χυδαιότητα και τα ρατσιστικά σχόλια , ένας τρόπος υπάρχει: Nα διδαχθεί κωδικοποίηση.
Το κόστος του cyberbullying
Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά εκτός από τη χαρά που πέρνουν μέσα από την επικοινωνία και το παιχνίδι στο διαδίκτυο έχουν έρθει αντιμέτωπα με σεξιστικά ή υβριστικά σχόλια που τους κάνουν να νιώθουν ντροπή, αμηχανία, και ταπείνωση από συνομηλίκους ή μεγαλύτερους χωρίς να μπορούν να αμυνθούν. Η εκμάθηση της κωδικοποίησης ίσως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.Εάν τα παιδιά νιώθουν αυτοπεποίθηση θα αντιδράσουν. Ειδικά τα παιδιά που είναι στόχοι παρενόχλησης ή ρατσιστικών σχολίων μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικά δίκτυα ώστε να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους αλλά και με όσους μοιράζονται παρόμοιες αντιλήψεις και αξίες για τη ζωή.
Στην προσπάθεια τους αυτή θα συναντήσουν πολλά εμπόδια καθώς πολλά videogames είναι βασισμένα σε σεξιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα όπως το Grand Theft Auto ή σε αυτα που οι παίκτες χωρίζονται σε μαύρους και άσπρους. Για παράδειγμα στο Minecraft αυτόματα βγαίνει μπροστά με άσπρο αρσενικό avatar με το όνομα “Steve” Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα είχαν ξεπεραστεί εάν τα παιδιά μάθαιναν να φτιάχνουν ψηφιακά παιχνίδια και apps όταν είναι πολύ μικρά.Αν αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρά κωδικοποίηση τα εφοδιάζουμε για να δημιουργήσουν παιχνίδια με διαφορετικούς χαρακτήρες και κατά συνέπεια βελτιώνεται και η συμπεριφορά τους Με όλα αυτά τα εργαλεία τα σχολεία θα πρέπει να εντάξουν την κωδικοποίηση και την δημιουργία παιχνιδιών στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν έδαφος οι μάγκες του cyberbullying

About Freegr network

Από το Blogger.