ειδήσεις

Μπαταρίες λιθίου που δεν μπορούν να πιάσουν φωτιά

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές μπαταρίες κινητών να εκρήγνυνται. Τρανό παράδειγμα το προπέρσινο Samsung Galaxy Note 7, το οποίο έπειτα από δύο ανακλήσεις, τελικά αποσύρθηκε εντελώς από την αγορά. Ερευνητές πλέον υποστηρίζουν ότι βρήκαν μια έκδοση μπαταριών λιθίου, η οποία δεν πιάνει φωτιά. 
Μια τυπική μπαταρία λιθίου διαθέτει δύο ηλεκτρόδια που χωρίζονται από ένα λεπτό κομμάτι πλαστικού. 
Αν αυτό το πλαστικό δεν λειτουργήσει όπως πρέπει για κάποιον λόγο και τα δύο ηλεκτρόδια έρθουν σε επαφή, τότε οι ηλεκτρολύτες της μπαταρίας μπορεί να πιάσουν φωτιά. Προσθέτοντας σιλικόνη στους ηλεκτρολύτες στερεοποιούνται κατά την επαφή και έτσι τα ηλεκτρόδια δεν έρχονται σε επαφή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μπαταρία δεν μπορεί να πιάσει φωτιά. 
Ο καθηγητής Gabriel Veith, ένας από τους ερευνητές που δουλεύει επάνω σε αυτόν τον τύπο της μπαταρίας, αναφέρει ότι σκοπός τους είναι να φτιάξουν μια μπαταρία που θα παραμείνει λειτουργική ακόμη κι αν έχει υποστεί ζημιά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία κατά συνέπεια μπορεί να καταλήξει στις μπαταρίες λιθίου που έχουμε στα κινητά μας. Οι ερευνητές βλέπουν πρώτα όμως την τεχνολογία να φτάνει στις μπαταρίες των drones. Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

About Freegr network

Από το Blogger.