Τα υποβρύχια χρησιμοποιούν το sonar για την επικοινωνία τους κάτω από τη θάλασσα, χωρίς να μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα κύματα εκτός θαλάσσης. Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει σε λίγα χρόνια, αφού επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν ένα ασύρματο σύστημα το οποίο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα από υποθαλάσσια στον αέρα. Ονομάζεται TARF (translational acoustic-RF) και στέλνει ένα σήμα sonar στην επιφάνεια, προκαλώντας μικροδονήσεις σε διαφορετικές συχνότητες που αντιστοιχούν σε 0 και 1. Πάνω από το νερό, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο radar υψηλών συχνοτήτων (30GHz-300GHz) λαμβάνει αυτές τις μικρές αλλαγές στη γωνία της επιφάνειας και μετατρέπει τα δεδομένα σε bits πληροφοριών.
Το TARF δεν απαιτεί ήρεμη θάλασσα, αφού ανεπτυγμένοι αλγόριθμοι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά των μεγάλων κυμάτων από τα μικροσκοπικά που δίνει το σύστημα επικοινωνίας. Προς το παρόν το TARF λειτουργεί με κύματα ύψους 6.3 ιντσών, αλλά σύντομα θα βελτιωθεί για χρήση σε κύματα ωκεανών.
Τι πληροφορίες μπορούν να μεταδίδονται με αυτό το σύστημα; Σίγουρα όχι φωτογραφίες – τουλάχιστον προς το παρόν – αφού η μετάδοση δεδομένων περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες bits το δευτερόλεπτο. Επίσης δεν πρόκειται για αμφίδρομο τρόπο επικοινωνίας, αφού η μετάδοση γίνεται μόνο από υποθαλάσσια προς τον αέρα. Τα υποβρύχια όμως θα μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες σε αεροσκάφη ή drones χωρίς να χρειάζεται να αναδυθούν ή να χρησιμοποιούν άλλα σκάφη ως ενδιάμεσους.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου