ειδήσεις

Steam Play, παιχνίδια για Windows σε περιβάλλον Linux

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι η Valve προσπαθούσε να καταστήσει δυνατόν σε χρήστες λειτουργικού Linux, να παίξουν κάποια παιχνίδια τα οποία είχαν γραφτεί μόνο για λειτουργικό Windows. Η φήμη αυτή επιβεβαιώθηκε με την εταιρία να ανακοινώνει μία νέα έκδοση του Steam Play στην Gamescom, η οποία επιτρέπει αυτό ακριβώς, να παίξουμε κάποια παιχνίδια που έχουν γραφτεί για Windows, ενώ είμαστε σε περιβάλλον Linux.

Η Valve έχει αποδείξει την υποστήριξή της στο gaming σε περιβάλλον Linux, ήδη από το 2010 όταν και ανακοίνωσε το Steam Play. Η εταιρία ήλπιζε ότι μέσω του Steam Play θα ενθαρρυνθούν οι δημιουργοί παιχνιδιών ώστε να υποστηρίξουν και την πλατφόρμα του ανοιχτού λογισμικού, κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό, με πάνω από 3000 τίτλους στο Steam για Linux.

Η εταιρία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με την τελευταία έκδοση του Steam Play, η οποία ενσωματώνει πλήθος εργαλείων συμβατότητας, συμπεριλαμβανομένης και μιας βελτιωμένης έκδοσης του Wine, η οποία φέρει την ονομασία Proton. Χάρη στην Proton, οι χρήστες λειτουργικού Linux θα μπορούν να εγκαταστήσουν και να τρέξουν παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μόνο για Windows, μέσα από τον Linux Steam Client, με καλύτερη υποστήριξη DirectX 11 και DirectX 12, η οποία βασίζεται πλέον στο Vulkan, βελτιωμένη υποστήριξη Fullscreen, βελτιωμένη υποστήριξη χειριστηρίων και καλύτερη αξιοποίηση των πολλαπλών πυρήνων των σύγχρονων επεξεργαστών.

1831785240_SteamPlayLinuxDoom.jpg

Η νέα έκδοση του Steam Play είναι ακόμα σε έκδοση Beta και για την ώρα ο κατάλογος με τα υποστηριζόμενα παιχνίδια είναι σχετικά μικρός, μιας και απαιτείται έλεγχος όλων των παιχνιδιών στον κατάλογο του Steam. Ο αρχικός κατάλογος υποστηριζόμενων παιχνιδιών είναι ο παρακάτω:

About Freegr network

Από το Blogger.