Περισσότερα ψηφιακά δικαιώματα απ’ ό,τι στο παρελθόν απολαμβάνουν, φέτος το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Εκτός από την κατάργηση των τελών περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έγινε πέρσι, το 2018 οι παραθεριστές μπορούν να ταξιδέψουν με τις διαδικτυακές τους συνδρομές σε τηλεόραση, ταινίες, αθλητικές μεταδόσεις, μουσική ή ηλεκτρονικά βιβλία, χωρίς εμπόδια, ούτε αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, μπορούν να απολαμβάνουν κανόνες προστασίας των δεδομένων, παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν καλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων. Σε σχετικό της έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ήδη σε καθημερινή χρήση. Από τον Ιούνιο του 2017, οι πολίτες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ακριβώς όπως και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. κατήργησε τα τέλη περιαγωγής, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα κι έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Στο μεταξύ, από τον Απρίλιο του 2018, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου, στις οποίες είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους, όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., όπως, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικές ταινίες, σειρές και αθλητικές εκπομπές. Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων, που έχουν ισχύουν από την 25η Μαΐου 2018, οι Ευρωπαίοι μπορούν με ασφάλεια να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, όπως το cloud ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εξάλλου, όλοι έχουν πλέον το δικαίωμα να γνωρίζουν αν τα δεδομένα τους έχουν διαρρεύσει ή παραβιαστεί ή τον τρόπο με τον οποίο αυτά συλλέγονται. Στο μεταξύ, με το “δικαίωμα στη λήθη”, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να διαγράφονται κατόπιν αιτήσεως, εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή τους.
Τέλος, με την εφαρμογή των κανόνων δικτυακής ουδετερότητας από την άνοιξη του 2016, κάθε Ευρωπαίος έχει πρόσβαση σε ανοιχτό διαδίκτυο, με εγγυημένη την ελευθερία τους χωρίς διακρίσεις κατά την επιλογή περιεχομένου, εφαρμογών, υπηρεσιών και πληροφοριών της επιλογής τους.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η Επιτροπή στο σχετικό έγγραφο, ενώ ορισμένα ψηφιακά δικαιώματα υφίστανται ήδη, προβλέπεται να υπάρξουν ακόμη περισσότερα τους προσεχείς μήνες. Από το Σεπτέμβριο, οι Ευρωπαίοι θα έχουν όλο και περισσότερο το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την οικεία εθνική ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID) σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Από το Δεκέμβριο, όλοι θα επωφελούνται από την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στην Ε.Ε., η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σε ποιο μέρος της Ε.Ε. θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται κάθε είδους δεδομένα.
Στο μεταξύ, από τις 3 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν διασυνοριακές αγορές μέσω του διαδικτύου χωρίς αδικαιολόγητες διακρίσεις, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ε.Ε. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν μήπως ένας ιστότοπος τούς αποκλείσει ή τους εκτρέψει μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι – ή η πιστωτική τους κάρτα – προέρχονται από διαφορετική χώρα.
Επίσης, από το 2019 οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα το κόστος παράδοσης δεμάτων και να επωφελούνται από πιο προσιτές τιμές για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων. Οι συμφωνηθέντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιτρέψουν στους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους όσον αφορά τον διασυνοριακό ΦΠΑ σε μία διαδικτυακή πύλη και στη δική τους γλώσσα.
Εξάλλου, με τον πρόσφατα συμφωνηθέντα Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών με απλούστερο τρόπο. Θα έχουν, επίσης, το δικαίωμα να λαμβάνουν δημόσιες προειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται, επίσης, καλύτερη και πιο προσιτή συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τέλος, με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα, οι Ευρωπαίοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα τους προστατεύει από την υποκίνηση σε βία, το μίσος, την τρομοκρατία, την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Πηγή: ΣΕΠΕ
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου