τεχνολογία

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα

Οι ερευνητές κατάφεραν να επιταχύνουν δραματικά το φυσικό σχηματισμό μαγνησίτη που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα -ο οποίος θα απαιτούσε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί έξω από το εργαστήριο- σε μόλις 72 ημέρες... 
Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει έναν τρόπο δημιουργίας ενός ορυκτού στο εργαστήριο που μπορεί να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές κατάφεραν να επιταχύνουν δραματικά το φυσικό σχηματισμό μαγνησίτη που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα -ο οποίος θα απαιτούσε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί έξω από το εργαστήριο- σε μόλις 72 ημέρες. Σε βιομηχανική κλίμακα, το ορυκτό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει την αλλαγή του κλίματος. 
«Η δουλειά μας δείχνει δύο πράγματα», δήλωσε ο καθηγητής Ian Power από το Πανεπιστήμιο Trent στο Οντάριο του Καναδά. «Πρώτον, έχουμε εξηγήσει πώς και πόσο γρήγορα σχηματίζεται ο μαγνησίτης φυσικά. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία διαρκεί εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια στη φύση στην επιφάνεια της Γης. Το δεύτερο πράγμα που κάναμε είναι να δείξουμε μια πορεία που επιταχύνει δραματικά αυτή τη διαδικασία». Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται ήδη για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τόσο από πρακτική όσο και από οικονομική άποψη. Ένας τόνος φυσικού μαγνησίτη μπορεί να αφαιρέσει περίπου μισό τόννο CO2 από την ατμόσφαιρα. 
Ωστόσο, ο ρυθμός σχηματισμού ορυκτών είναι συνήθως απίστευτα αργός. Χρησιμοποιώντας μικροσφαιρίδια πολυστυρενίου ως καταλύτη, οι ερευνητές έχουν μειώσει το χρόνο που απαιτείται για να σχηματίσουν μαγνησίτη στο εργαστήριο σε μόλις 72 ημέρες. Και επειδή οι μικροσφαίρες παραμένουν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποτελεσματική. «Προς το παρόν, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία και θα χρειαστεί να κλιμακωθεί για να μπορέσουμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο μαγνησίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δέσμευση του άνθρακα (λαμβάνοντας CO2 από την ατμόσφαιρα και μόνιμα αποθηκεύοντας το ως μαγνησίτη)», δήλωσε o Power . «Αυτό εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της τιμής του άνθρακα και της βελτίωσης της τεχνολογίας απομόνωσης, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η επιστήμη το καθιστά ικανό».

About Freegr network

Από το Blogger.