τεχνολογία

Η ARM με απίστευτες CPU το 2020 με κορυφαίο τον Hercules!

Στο στόχαστρο της ARM βρίσκεται η… Intel, την οποία θέλει σε ένα με δύο χρόνια να ανταγωνιστεί στην αγορά των φορητών υπολογιστών.
Χάρη σε μελλοντικές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών που θα βασίζονται στη τεχνολογία της, πρόκειται να δούμε ARM-based φορητούς υπολογιστές να ανταγωνίζονται τους αντίστοιχους με επεξεργαστές της Intel. Αν και σήμερα υπάρχουν λύσεις Windows 10 που ενσωματώνουν ARM-based system-on-chips Qualcomm Snapdragon από τις ASUS, Lenovo και HP -και σύντομα και από τη Samsung- το ποσοστό τους στην αγορά είναι σχεδόν μηδαμινό. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με την ARM.
Αν και η ARM πιστεύει από τώρα ότι ο Cortex-A76 είναι ένας πυρήνας (πρόκειται για τον 2η γενιάς premium core της εταιρείας που βασίζεται στην τεχνολογία DynamIQ) που μπορεί να κάνει την Intel… νευρική και στην κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να ανταγωνιστεί τον Core i5-7300U στα 2,6GHz όμως μελλοντικά, και με τους σχεδιασμούς Deimos (2019) και Hercules (2020) πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει και μάλιστα με διαφορά τον επεξεργαστή της Intel. Σύμφωνα με την ARM, θα προσφέρουν ταχύτητα «κλάσης laptop» από τους επερχόμενους επεξεργαστές της αλλά με εξαιρετική αποδοτικότητα.
Σύμφωνα με την ARM, ο Deimos που θα κατασκευάζεται στα 7nm πρόκειται να προσφέρει 15% αύξηση στην απόδοση σε σχέση με τον Cortex-A76, με τις πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν SoCs με τον συγκεκριμένο πυρήνα να έρχονται το 2019. Ο Hercules αποτελεί τον διάδοχο του Deimos και θα κατασκευάζεται στα 5nm προσφέροντας περίπου 10% αύξηση στην απόδοση σε σχέση με τον Deimos. Σύμφωνα με την ARM, όταν γίνουν όλοι οι υπολογισμοί, περιμένουμε τον Hercules στα 5nm να προσφέρει 2,5 φορές υψηλότερη απόδοση από τον Cortex-A73 στα 16nm.
arm12.jpg.db5e3680af00ebf843ef30d722868323.jpg
Στους αριθμούς βεβαίως που έδωσε στη δημοσιότητα η ARM δεν φαίνεται να υπάρχουν τα νεότερα 8ης γενιάς μοντέλα Core της Intel που έχουν διπλάσιο αριθμό πυρήνων, και που εύκολα θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τη διαφορά στην απόδοση. Επιπλέον, τα νούμερα βασίζονται σε ένα συνθετικό, integer-oriented πρόγραμμα benchmark (SPEC CINT2006) και όχι σε μία σειρά από benchmarks ή tests ώστε να αξιολογηθεί παράλληλα και η απόδοση «floating-point» κ.ά. insomnia

About Freegr network

Από το Blogger.