τεχνολογία

Οι CPU “Cooper Lake” της Intel κλείνουν τον κύκλο στα 14nm

Προβλήματα αντιμετωπίζει η Intel με την μετάβασή της στα 10nm - τουλάχιστον όχι μέχρι τα τέλη του 2019- και έτσι η εταιρεία αναγκαστικά έχει μόνο να υπολογίζει στην τελειοποίηση των υφιστάμενων μικρο-αρχιτεκτονικών της στους επεξεργαστές χρησιμοποιώντας κατασκευαστική μέθοδο 14nm. 
Στην κατηγορία client-desktop, η εταιρεία πρόκειται να κυκλοφορήσει τους επεξεργαστές “Whiskey Lake” (αλλιώς γνωστοί και ως Coffee Lake Refresh) προς το τέλος της χρονιάς. Στην κατηγορία των υπολογιστών για επιχειρήσεις, σταθμών εργασίας και διακομιστών, η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τους Cascade Lake. Με τους Cascade Lake, η Intel πρόκειται να εισάγει ορισμένες σημαντικές καινοτομίες στην πλατφόρμα, όπως είναι η υποστήριξη Optane Persistent Memory, ένα νέο σύστημα ασφαλείας κατά των πρόσφατων ευπαθειών (π.χ Spectre, Meltdown) σε επίπεδο hardware, η υποστήριξη Deep Learning Boost, τεχνολογία με την βοήθεια της οποίας επιταχύνονται σε επίπεδο hardware τα neural network building/ training ενώ επιπλέον εισάγεται ένα νέο σετ εντολών, το VNNI (Variable Length Neural Network Instructions). Και οι επεξεργαστές Cascade Lake πρόκειται να παρουσιαστούν προς το τέλος της χρονιάς και αναμένεται να αντικατασταθούν το 2019 από τους επεξεργαστές Cooper Lake. 
Οι επεξεργαστές Cooper Lake αποτελούν “refresh” των Cascade Lake και αναμένεται να είναι οι τελευταίοι που θα κατασκευαστούν στα 14nm, πριν η Intel προχωρήσει επιτέλους προς το μέλλον με την μετάβαση της στα 10nm. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υποστηρίζεται η τεχνολογία Optane Persistent Memory ωστόσο το σετ εντολών “Deep Learning Boost” πρόκειται να εμπλουτιστεί με νέες εντολές, συμπεριλαμβανομένης και της BFLOAT16 (ενδεχομένως half-precision floating point instruction). Το πιθανότερο είναι επίσης να “ανεβάσει” τα ρολόγια χρονισμού των Cooper Lake σε σχέση με τους Cascade Lake.

About Freegr network

Από το Blogger.