ειδήσεις

Υπερυπολογιστής 200.000 AMD πυρήνων

Το ερευνητικό κέντρο της Φιλανδίας, (Center for Science) παρουσίασε τον νέο του υπερυπολογιστή ο οποίος ενσωματώνει πάνω από 3.000 AMD EPYCεπεξεργαστές!
Το Επιστημονικό Κέντρο της Φιλανδίας αναβαθμίζεται σημαντικά με τον νέο του supercomputer που έρχεται να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του ενώ είναι αρκετά ταχύτερος από το προηγούμενο cluster που χρησιμοποιούνταν στο κέντρο. Το σύστημα αποτελείται από 3125 EPYC επεξεργαστές κωδικής ονομασίας Rome, με 64 πυρήνες έκαστος κάτι που μας οδηγεί στον συνολικό αριθμό των 200.000 πυρήνων. Οι θεωρητικές επιδόσεις του συστήματος αγγίζουν τα 6.4 petaflops και το σύστημα είναι το ένα από τα δύο σκέλη που θα αναβαθμίσει το CSC.
Οι Rome επεξεργαστές της AMD είναι ολοκαίνουριοι, αξιοποιούν το PCIe 4.0 standard και είναι προϊόν της νέας σχεδίασης της AMD Zen 2 με όλες τις αρχιτεκτονικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα το I/O die που παίζει κεντρικό ρόλο στο chip με τους πυρήνες να βρίσκονται τοποθετημένοι στη περίμετρό του. Η συντήρηση των συστημάτων όπως και το κέλυφός τους ανήκει στην Atos, ενώ θα ηγηθεί της δεύτερης φάσης της αναβάθμισης που θα περιλαμβάνει Intel Cascade Lake Xeon το 2020.

About Freegr network

Από το Blogger.