ειδήσεις

Στο μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές υπηρεσιών κινητής

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο ή και χαμηλότερες είναι οι τιμές των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου στις τηλεπικοινωνίες διεθνούς οίκου OVUM, που βασίστηκε σε συγκριτική ανάλυση των αγορών Κινητής Τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Η OVUM μελέτησε τις τιμές των κινητών υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη α) τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για φωνή, μηνύματα και δεδομένα και β) τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των SMS και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα. Δεν ελήφθη υπόψη καθόλου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Στις συνολικές τιμές προ φόρων, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ, με τιμές κατά 11% χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
  • Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
  • Το μηνιαίο προ φόρων κόστος του μέσου πακέτου υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Καταναλωτής είναι στα 10,71 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (12,07 ευρώ).
  • Οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά: Μόνο την περίοδο 2014-2017, η μείωση έφτασε το 24%.
  • Η ποιότητα των δικτύων αντανακλά τις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων παρά την οικονομική ύφεση, με την ταχύτητα download στα 36,9Mbps, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.


Τα δεδομένα της μελέτης «Cost of Mobile Communications» αντλήθηκαν για την περίοδο 2014-2017 από τις οικονομικές καταστάσεις των παρόχων, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μελέτης διαφοροποιείται από τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τις αγορές Κινητών Επικοινωνιών που βασίζονται – σύμφωνα πάντα με την OVUM – σε μη αντιπροσωπευτικά πακέτα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν καταναλωτικά κοινά με ευρύτατη διείσδυση στη Ελληνική αγορά.

Οι υπολογισμοί της Ovum, με βάση τους οποίους προκύπτει πως η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο, έγιναν με δεδομένο πως η μέση χρήση στη φωνητική υπηρεσία κινητής φτάνει στην Ελλάδα τα 175 λεπτά τον μήνα, ενώ ο μέσος χρήστης στέλνει 22 SMS και κατεβάζει μόλις 0,33 GB δεδομένων κάθε μήνα. Χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας 2014 – 2017, με προβολή του ίδιου προφίλ χρήσης σε άλλες 21 αγορές της Ευρώπης.

About Freegr network

Από το Blogger.