τεχνολογία

SOS από επιστήμονες: Oι «έξυπνες οθόνες» αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα για την έκθεση των παιδιών και εφήβων στις έξυπνες οθόνες- smartphones, tablet και βιντεοπαιχνίδια- σύμφωνα με μελέτη που διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.
Οι ερευνητές έχουν υπό παρακολούθηση πάνω από έντεκα χιλιάδες παιδιά, ηλικίας εννέα έως 10 ετών επί μία δεκαετία, προκειμένου να δουν πώς οι εμπειρίες τους στην παιδική ηλικία επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως τη συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική τους υγεία. Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα καθώς, η έκθεση των παιδιών στις «έξυπνες οθόνες» «μεταμορφώνει» τους νέους – και μάλλον όχι προς το καλύτερο. Μελετώντας τον εγκέφαλο 4.500 παιδιών, οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η καθημερινή χρήση «έξυπνης οθόνης» πάνω από επτά ώρες έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού στρώματος που επεξεργάζεται πληροφορίες από το περιβάλλον.
Αν και η διαφορά ήταν σημαντική στα παιδιά που είχαν εκτεθεί λιγότερο στις «έξυπνες οθόνες», ο διευθυντής της μελέτης, Γκάγια Ντόουλινγκ προειδοποίησε ότι «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα προτού βγάλουμε συμπεράσματα». «Δεν ξέρουμε αν η πρόωρη λέπτυνση του εγκεφαλικού ιστού προκαλείται την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται μπροστά από την οθόνη», δηλώνει ο Γκάγια Ντόουλινγκ, αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το δίκτυο «CBS». Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, υπό τον τίτλο :«Εφηβική Διανοητική Ανάπτυξη του Εγκεφάλου» (ABCD), δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν πάνω από δύο ώρες σε οθόνη υπολογιστή, αναπτύσσουν μικρότερες νοητικές και γλωσσικές δεξιότητες

About Freegr network

Από το Blogger.