ειδήσεις

Στον άερα το μέλλον των Google News και YouTube στην Ευρώπη

Μετά την πρώτη υπερψήφιση του Copyright Directive τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σειρά πήραν οι ξεχωριστές ψηφοφορίες σε κάθε χώρα για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενδέχεται να αλλάξει δραματικά το τοπίο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Από τις 28 χώρες της ΕΕ, οι 19 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) που περιλαμβάνει τα Άρθρα 11 (tax link) και 13 (upload filter), 3 λευκό (Βέλγιο, Εσθονία και Σλοβενία) και 6 κατά (Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία).
Η απόφαση αυτή θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία της υπηρεσίας Google News, καθώς σε πολύ γενικές γραμμές η Google μπορεί να χρειαστεί να πληρώνει τους εκδότες περιεχομένου για να συμπεριλαμβάνει σύντομες περιγραφές των άρθρων τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.


Να σημειωθεί ότι παρόμοιες νομοθεσίες είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Γερμανία πριν από μερικούς μήνες. Ειδικά για την πρώτη, η Google έκλεισε εντελώς την υπηρεσία Google News και όλα τα ειδησεογραφικά sites είδαν την επισκεψιμότητα τους να μειώνεται κατά 10-15%, με αποτέλεσμα η Ισπανία να αναγνωρίσει ότι ήταν λάθος η απόφαση της. Παρόμοια ήταν η πτώση και στη Γερμανία, όπου οι εκδοτικοί οργανισμοί πίεσαν τη Google να αφαιρέσει τις περιγραφές από τα links τους και αναπόφευκτα ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.
Επομένως, βλέπουμε ότι τα μεγάλα κεφάλια που ψηφίζουν τέτοιου είδους νομοσχέδια πρώτον δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και δεύτερον δεν παραδειγματίζονται από τις πρόσφατες εφαρμογές σε δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.
Ακόμη, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά και το YouTube. Η Google είχε αναφέρει το Μάρτιο ότι υπάρχει μεγάλη "νομική ασάφεια" σχετικά με την αναγνώριση του κατοχυρωμένου περιεχομένου στα uploads των χρηστών. Γι' αυτό, δεν αποκλείεται να προβεί σε πολύ χοντροκομμένες ενέργειες μπλοκάροντας αυτόματα όλο το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες σε περίπτωση που περιλαμβάνει κατοχυρωμένη μουσική ή videos. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μπάχαλο που μπορεί να επικρατήσει στην υπηρεσία. Ο λόγος, φυσικά, για μια τόσο δραστική κίνηση από πλευράς Google δεν είναι άλλος από το να προστατευθεί η εταιρεία από τεράστια πρόστιμα που ενδεχομένως θα της επιβάλει η ΕΕ εάν δεν συμμορφωθεί με το Copyright Directive.

About Freegr network

Από το Blogger.