freegr

Στον Άρη το διαστημικό ελικόπτερο της NASA

Οι δοκιμές του ελικοπτέρου της NASA που θα συνοδεύσει το Mars 2020 rover ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Η ομάδα της NASA προσομοίωσε τις συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη στα εργαστήρια του JPL, δοκιμάζοντας την πτήση του ελικοπτέρου στις ίδιες συνθήκες αραιής ατμόσφαιρας που διαθέτει ο Άρης. Το ελικόπτερο κατάφερε να πραγματοποιήσει δύο διαφορετικές πτήσεις σε δύο διαφορετικές ημέρες.
Η ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει μόλις το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης. Η προσομοίωση έγινε σε ένα κύλινδρο κενού ύψους 7.5 μέτρων που αντιστοιχεί σε συνθήκες ύψους 30 χιλιομέτρων. Ο θάλαμος γέμισε με διοξείδιο του άνθρακα, αφού αφαιρέθηκε όλο το άζωτο, το οξυγόνο και άλλα αέρια. Μιας και ο Άρης έχει μόλις τα 2/3 της βαρύτητας της Γης, χρησιμοποιήθηκε και ένα σύστημα απόσβεσης της βαρύτητας μέσω ενός μηχανικού ιμάντα που ασκούσε δύναμη στο ελικόπτερο όσο αυτό αιωρούνταν πάνω από το έδαφος.
Κάθε πτήση διήρκησε 1 λεπτό και οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα δεδομένα που ήθελαν, λέγοντας πως η επόμενη πτήση θα είναι στον Άρη.
Βλέποντας το ελικόπτερό μας να κάνει την πτήση του στο θάλαμο, δεν μπορούσα να μη σκεφτώ όλα τα ιστορικά οχήματα που πέρασαν από εδώ στο παρελθόν. Ο θάλαμος φιλοξένησε αποστολές από τα probes του Ranger Moon μέχρι τα Voyagers και το Cassini και κάθε rover που έχει πάει στον Άρη. Το να δούμε το ελικόπτερό μας εδώ, μου υπενθύμισε πως είμαστε στο σωστό δρόμο για να δημιουργήσουμε ένα μικρό κομμάτι διαστημικής ιστορίας και εμείς. – Mimi Aung, project manager
Το Mars 2020 rover με το ενσωματωμένο ελικόπτερο θα φτάσει στον Άρη το Φεβρουάριο του 2021. Το ελικόπτερο θα λειτουργεί ως προκεχωρημένο μέσο αναγνώρισης του εδάφους γύρω από rover και θα αποτελέσει τον προπομπό των μελλοντικών διαστημικών UAVs.

About Freegr network

Από το Blogger.