freegr

Τηλεοπτικές σειρές με εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν ενεργά νέα επεισόδια από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές με σκοπό τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.

Τα Game of Thrones, The Walking Dead και Arrow είναι οι σειρές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιτιθέμενων. Αυτά και άλλα ευρήματα δημοσιεύονται στη νέα έκθεση, «Game of Threats: Πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα για να διαδώσουν κακόβουλα προγράμματα».

Οι τηλεοπτικές σειρές είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και καθολικούς τύπους διασκέδασης, αλλά η άνοδος των torrents, του online streaming και άλλων μεθόδων ψηφιακής διανομής, έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Σε πολλές περιοχές, τέτοια προγράμματα μπορούν πλέον να παρακολουθούνται μέσω παράνομων καναλιών, όπως τα torrent-trackers και οι παράνομες πλατφόρμες streaming. Σε αντίθεση με τις νόμιμες πηγές, τα torrent-trackers και τα φιλοξενούμενα αρχεία ενδέχεται να στείλουν στον χρήστη ένα αρχείο που μοιάζει με επεισόδιο τηλεοπτικής εκπομπής, αλλά είναι στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό με παρόμοιο όνομα.

Αντιλαμβανόμενοι πόσο εύκολα οι τηλεοπτικές σειρές που έχουν «κατέβει» μέσω παράνομων πηγών μπορούν να αντικατασταθούν από εκδόσεις που περιέχουν κακόβουλα προγράμματα, οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν προσεκτικότερα τα παραβιασμένα αρχεία, καλύπτοντας τόσο το 2018 όσο και το 2017. Πρώτο στη λίστα και τις δύο χρονιές ήταν το Game of Thrones. Το 2018, αντιπροσώπευε το 17% του συνόλου του «μολυσμένου» πειρατικού περιεχομένου, με 20.934 χρήστες να έχουν δεχτεί επίθεση, ακολουθούμενο από τα The Walking Dead, με 18.794 και Arrow, με 12.163.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 2018 δεν κυκλοφόρησαν νέα επεισόδια του Game of Thrones, ενώ οι υπόλοιπες σειρές στη λίστα συνοδεύονταν από διαφημιστικές εκστρατείες υψηλού προφίλ.
Σε κάθε περίπτωση που παρατηρήθηκε, οι διανομείς κακόβουλου λογισμικού επέλεξαν το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο κάθε σεζόν, με το εναρκτήριο επεισόδιο να είναι το πιο ενεργά χρησιμοποιούμενο, για παράδειγμα, το επεισόδιο «The winter is coming» από τον πρώτο κύκλο του Game of Thrones.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι τηλεοπτικές εκπομπές, η Kaspersky Lab συνιστά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
• Χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμες υπηρεσίες με αποδεδειγμένη φήμη για την παραγωγή και διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου.
• Προσέξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε κατεβάσει. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να κατεβάσετε επεισόδια τηλεοπτικών εκπομπών από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη και νόμιμη, το αρχείο θα πρέπει να έχει επέκταση .avi, .mkv ή mp4 ή οποιεσδήποτε άλλες, αλλά σίγουρα όχι .exe.
• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αυθεντικότητα των ιστότοπων. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που επιτρέπουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και να ξεκινούν με το “https”. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, διενεργώντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, προτού ξεκινήσετε τη λήψη.
• Μην κλικάρετε σε ύποπτα links, όπως εκείνα που υπόσχονται πρόωρη προβολή ενός νέου επεισοδίου. Ελέγξτε πότε είναι προγραμματισμένη η τηλεοπτική αυτή εκπομπή και παρακολουθήστε την.
• Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών

About Freegr network

Από το Blogger.