κινητά

Tips για αρχάριους για καλύτερες φωτογραφίες τη νύχτα

Οι κάμερες των smartphone συσκευών έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι αισθητήρες είναι εξαιρετικά μικροί. Το βράδυ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις ικανοποιητικό φωτισμό για μια καλή φωτογραφία, η οποία συχνά κάνει τις φωτογραφίες σου θολές και με αρκετό θόρυβο. Ακολουθούν μερικά tips για αρχάριους, όσον αφορά την λήψη μιας καλής φωτογραφίας σε χαμηλό φωτισμό.
Γιατί ο χαμηλός φωτισμός είναι πρόβλημα
Για αρχή, ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις φυσικές και τεχνικές δυσκολίες του να λάβεις μια καλή φωτογραφία στο σκοτάδι. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το μέγεθος είναι το πρόβλημα. Η φωτοευαίσθητη περιοχή στους περισσότερους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι σε smartphones είναι περίπου 15 ως 30 mm². Σε σύγκριση, στους αισθητήρες των DSLR καμερών, η περιοχή αυτή αγγίζει τα 860 mm², δηλαδή είναι κατά 30-60 φορές μεγαλύτερη. Αν και οι μικροί αισθητήρες των smartphones μπορούν να συλλέξουν αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκεί που δυσκολεύεται είναι την νύχτα.
Εκμεταλλεύσου τα Night modes
Τα Pixel 3 και Pixel 3XL είναι τα smartphones τα οποία ανέβασαν τον πήχη στον χώρο της φωτογραφίας. Το Night Sight κατάφερε να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα για τους φίλους της φωτογραφίας, καθώς λαμβάνει και συνδυάζει πολλαπλά exposures  για να μειώσει το θόρυβο σε μια φωτογραφία. Και η Huawei με το Night Mode παράγει ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα, με πολλούς να αναφέρουν ότι είναι και καλύτερο από το Night Sight. Προσωπικά, δεν έτυχε να πέσουν στα χέρια μου και οι δυο συσκευές για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα, ωστόσο από διάφορα video στο Youtube και διάφορα tests στο διαδίκτυο το Night Mode φαίνεται καλύτερο από το Night Sight, βέβαια, όπως πάντα, το αφήνω στην κρίση σας.
Μεγαλύτερη ευαισθησία
Αν έχεις παίξει με τις τιμές του ISO προηγουμένως, θα έχεις έρθει αντιμέτωπος με τον συγκεκριμένο όρο. Για να παράγεις μια πιο φωτεινή φωτογραφία σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό με τη χρήση ενός μικρότερου αισθητήρα, μπορείς απλά να αυξήσεις την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Το camera app το κάνει από μόνο του όταν λαμβάνετε φωτογραφίες στο auto. Αν το smartphone δεν σου επιτρέπει την χειροκίνητη προσαρμογή του ISO μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά apps, όπως το Camera FV-5 Lite (Android) ή την Pro Camera (Apple),

Μεγαλύτερο ISO παράγει πιο φωτεινή εικόνα και πιο γρήγορες ταχύτητες κλείστρου, ωστόσο η ποιότητα της εικόνας επηρεάζεται για ISO μεγαλύτερα του 400.

Περισσότερο φως
Το περισσότερο φως απαιτείται για να διατηρηθεί η ευαισθησία του αισθητήρα σε χαμηλά επίπεδα και να μειωθεί ο θόρυβος στην φωτογραφία. Και όσο χαζό και να ακούγεται αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη περισσότερων πηγών φωτός στο αντικείμενο. Σε αυτό ακριβώς βοηθά το ενσωματωμένο LED του smartphone και πολλές συσκευές έχουν πολλά και διαφορετικά LEDs για να προσαρμόσουν το χρώμα του flash σε αυτό του περιβάλλοντος. Ωστόσο όμως έχει και τα αρνητικά του. Κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται πιο flat, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν είναι τελείως απαραίτητο.
Μακρά έκθεση
Μια μακρά έκθεση επιτρέπει στον αισθητήρα να λάβει περισσότερο φως. Ωστόσο όμως οτιδήποτε κινείται γίνεται πιο θολό. Βέβαια, κάποιες φορές είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως σε αυτή τη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω. Στη χειροκίνητη λειτουργία, ρυθμίζεις την ταχύτητα κλείστρου για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο έκθεσης.

Στη φωτογραφία αυτή από το Mate 9, το Huawei camera app προσφέρει επιλογή “light painting” που ανοίγει το κλείστρο για όσο χρόνο θέλει ο χρήστης, στη συγκεκριμένη περίπτωση για 65 δευτερόλεπτα.

Φίλος σου πρέπει να γίνει και το τρίποδο. Είναι φθηνό, ακόμη και με 20αρικο βρίσκεις. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται δοκιμή διαφορετικών πραγμάτων, χρειάζεται να πειραματιστείς. Και τότε θα βγάλεις και εσύ τον φωτογράφο που κρύβεις μέσα σου.

About Freegr network

Από το Blogger.