freegr

ΓΙΑΤΙ να εγκαταλείψετε τα Windows και να πάτε σε Linux

Εχετε προβλήματα με τα Windows 10; Εάν δεν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε τα Windows 7, τα οποία πρόκειται να χάσουν την υποστήριξή από τη Microsoft στις 14 Ιανουαρίου 2020, ή δεν διαθέτετε τα χρήματα για να περάσετε σε μια συσκευή Apple, δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σχετικά με το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή, εκτός από το Linux.
Παρόλο που μπορείτε να περιμένετε μια καμπύλη μάθησης κατά την αλλαγή πλατφόρμων, οι χρήστες των Windows που είναι περίεργοι για την κατάσταση του Linux για mainstream computing θα μπορούσαν να αποβούν εκπληκτικά ικανοποιημένοι αφού βρουν ένα κατάλληλο distribution για την συσκευή τους και ξοδέψουν λίγο χρόνο να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον.
Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε εύκολα να αντικαταστήσετε τα Windows με το Linux ως το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα στο desktop σας ή στο laptop σας:
Ένας επιμελημένος κατάλογος λογισμικού, όπως οι κινητές πλατφόρμες
Το λογισμικό που είναι γνωστό ότι είναι συμβατό με μια συγκεκριμένη έκδοση του Linux διατηρείται σε έναν κεντρικό κατάλογο ή «αποθηκευτικό χώρο» παρόμοιο με τις κινητές πλατφόρμες όπως το iOS ή το Android.
Παρόλο που μπορείτε να κατεβάσετε μεμονωμένες εφαρμογές από website και να τις εγκαταστήσετε με ένα διαχειριστή πακέτων που αυτοματοποιεί τη διαδικασία παρόμοια με τα Windows, η εύρεση νέων προγραμμάτων στο Linux είναι γενικά τόσο απλή όσο η αναζήτηση του στον αποθηκευτικό χώρο λογισμικού και κάνοντας κλικ στην εγκατάσταση. Η διαγραφή των εφαρμογών γίνεται επίσης με μόνο ένα κλικ.
Ομαλότερη διαδικασία ενημέρωσης για το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό
Ενώ οι ενημερώσεις των Windows είναι συχνά καθυστερημένες και συχνά απαιτούν επανεκκίνηση, οι ενημερώσεις στο Linux είναι γρήγορες και σπάνια απαιτούν επανεκκίνηση. Οι ενημερώσεις συνήθως μεταφορτώνονται μέσω μιας εφαρμογής «Software Updater», η οποία όχι μόνο ελέγχει τις ενημερώσεις κώδικα του λειτουργικού συστήματος, αλλά περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις για τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει από το χώρο αποθήκευσης.
Αυτό είναι πιο εύκολο και εγγενώς πιο ασφαλές από το να αναζητάτε χειροκίνητα και να εγκαθιστάτε την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε εφαρμογής στην συσκευή σας.
Εξαιρετικά προσαρμόσιμο, ειδικά το desktop interface
Πέρα από τις άκρως διαφορετικές διαμορφώσεις που έρχονται σε κάθε αντίγραφο του Linux, τα interface τους είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα και μπορούν να μοιάζουν με περιβάλλον Windows ή Mac – ή κάποιο συνδυασμό των δύο. Για παράδειγμα, το Ubuntu MATE διαθέτει ένα βοηθητικό πρόγραμμα «MATE Tweak» που σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά interface που είναι παρόμοια με τα Windows, OS X και άλλα.
Αυτά μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω στις προτιμήσεις σας – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.
Πιο ελαφρύ από τα Windows και λιγότερη εξαγωγή δεδομένων
Τα Windows αυξάνονται ολοένα και περισσότερο καθώς η Microsoft προσπαθεί να εξυπηρετήσει μια ποικιλία αγορών με την ίδια πλατφόρμα. Εκτός από τη συσσώρευση σε μια διάσπαρτη σειρά χαρακτηριστικών, η εταιρεία έχει εφαρμόσει σταδιακά συστήματα δημιουργίας συστημάτων και μεθόδων για την εξαγωγή των δεδομένων του χρήστη. Αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα στο Linux, το οποίο είναι διαθέσιμο σε μεγέθη που εκτείνονται από πολύ κάτω από 1GB μέχρι σε πιο χαρακτηριστικά packed builds των 4GB και πέρα. Αξιοσημείωτο, είναι ότι το Ubuntu MATE προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα Windows 10.
Το Linux είναι γενικά πιο ασφαλές και δωρεάν για πάντα
Εκτός αν αγοράσετε ένα κλειδί των Windows 10 από το eBay ή τα αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της δωρεάν αναβάθμισης, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft κοστίζει πάνω από $ 100. Μερικά αντίγραφα Linux κοστίζουν αρκετά για λογισμικό premium και υποστήριξη, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν.
Επιπλέον, επειδή λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν Linux, η πλατφόρμα γίνεται λιγότερο στόχος κακόβουλων λογισμικών και τείνει να είναι πιο ασφαλής από τα Windows. Όπως γνωρίζετε ήδη, τα Windows 7 θα χάσουν την υποστήριξή τους τον Ιανουάριο του 2020.
Κάποιες τελευταίες σκέψεις σχετικά με τη μετάβαση από τα Windows σε Linux
Ενώ η αναβάθμιση ενός νέου λειτουργικού συστήματος μπορεί να είναι τρομακτική, η εναλλαγή από τα Windows σε Linux είναι κάτι περισσότερο από εφικτό αν γίνει με κάποια αφοσίωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μεγάλα προγράμματα των Windows έχουν ήδη αναπτυχθεί για το Linux. Αν όχι, τα ισοδύναμα με τις εφαρμογές των Windows είναι γενικά διαθέσιμα, όπως το LibreOffice που είναι ένα stand-in για το Microsoft Office.
Οι χρήστες που εξαρτώνται από πολλά λογισμικά αποκλειστικά των Windows ή που βρίσκονται στη μέση ενός έργου μπορεί να μην θέλουν να κάνουν το switch. Ωστόσο, πέρα από τη διαθεσιμότητα λογισμικού και τις ανησυχίες σχετικά με τη συμβατότητα, ο κύριος λόγος για να σκεφτείτε την επιστροφή στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft είναι απλώς ότι είστε ήδη συνηθισμένοι σε αυτήν την πλατφόρμα και δεν θέλετε να υπομείνετε τη διαδικασία εκμάθησης ενός νέου περιβάλλοντος.

About Freegr network

Από το Blogger.