τεχνολογία

Φωτονικοί Υπολογιστές ετοιμάζουν το μέλλον!

Έχοντας φτάσει σχετικά κοντά στα όρια των συμβατικών chip πυριτίου ερευνητές ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για τη βελτίωση των επιδόσεων στο μέλλον. Ένας από αυτούς είναι και η αξιοποίηση του φωτός, ενός μέσου που έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με αρκετά υψηλές ταχύτητες και είναι ένα από τα πράγματα που ήδη χρησιμοποιεί ο άνθρωπος σε πολλές μορφές. Αν και για φωτονικούς υπολογιστές ακούμε για αρκετά χρόνια, χάρη σε μια νέα έρευνα του University of Sydney στην Αυστραλία αποκτάμε μια νέα εικόνα για τις ιδιότητες που έχει το φως και το πως μπορεί να προσφέρει στο computing.
Οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν φωτόνια (στοιχεία φωτός) σε φωνόνια, πρακτικά ήχο. Το φως στέλνεται μέσω ενός διαύλου σε ένα στοιχείο που τα μετατρέπει σε ήχο γράφοντας στη συνέχεια τη πληροφορία που μεταφράζεται σε δεδομένα που αποθηκεύονται. Η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή της ανάγνωσης των δεδομένων γίνεται και πάλι στέλνοντας έναν "παλμό ανάγνωσης" που αλληλεπιδρά με το φωνόνιο για να λάβει τα δεδομένα και να τα αποκρυπτογραφήσει με συγκεκριμένα μέσα στην "άλλη πλευρά".
Οπότε πρακτικά μιλάμε για ένα μέσο αποθήκευσης και όχι τόσο για έναν ολοκληρωμένο επεξεργαστή που επεξεργάζεται δισεκατομμύρια πράγματα κάθε δευτερόλεπτο. Φυσικά αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος για την ώρα, όμως οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν το gigahertz όσον αφορά τη συχνότητα της διαδικασίας όταν μέχρι πρότινος το "ρεκόρ" στον συγκεκριμένο τομέα ήταν μόλις 1 megahertz.

About Freegr network

Από το Blogger.