ειδήσεις

ΕΕ: Η τεχνολογία στο επίκεντρο της στρατηγικής

Προβάδισμα στην ψηφιακή εποχή επιχειρεί να αποκτήσει η Ε.Ε., φέρνοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της την τεχνολογία και το οικοσύστημα που αυτή δημιουργεί. Η νέα στρατηγική της Ένωσης αποτυπώνεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα της βιομηχανική πολιτική, που - όπως είπε - ο επικεφαλής της, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, “θα βοηθήσει τις βιομηχανίες μας να παραμείνουν στην κορυφή ή να την κατακτήσουν, όσον αφορά την καινοτομία και την ψηφιοποίηση”.
Σε αυτήν τη λογική κινούνται οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής για μια συνολική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της βιομηχανίας μας στον κυβερνοχώρο. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Ικανοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια. Στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και ενός ενωσιακού συστήματος για την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, που θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη - μέλη (εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017). 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση Κανονισμού για την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων μεταξύ των κρατών - μελών, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και στη δημιουργία ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων (εγκρίθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017).
Συνολικά, η Επιτροπή Γιούνκερ εκτιμά ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να προσαρμόζεται συνεχώς και να καινοτομεί, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την αποδοχή των αλλαγών που επιφέρει η αυξανόμενη ψηφιοποίηση. Όπως αναφέρει σε σχετικό της κείμενο η Επιτροπή, σήμερα “ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι υψηλότερος παρά ποτέ και τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου είναι άνισα κατανεμημένα μεταξύ των κοινωνιών μας”. 
Διανοητική ιδιοκτησία
Στο πλαίσιο της νέας της βιομηχανικής πολιτικής, η Ένωση αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης σχετικά με τη λειτουργία της οδηγίας για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και ανακοίνωση σχετικά με ένα ισορροπημένο, σαφές και προβλέψιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αδειοδότησης για τα τυποποιημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ουσιώδους σημασίας (φθινόπωρο 2017). 
Διασυνδεδεμένη κινητικότητα
Η Ε.Ε. προωθεί νέες προτάσεις για καθαρή, ανταγωνιστική και διασυνδεδεμένη κινητικότητα, στις οποίες περιλαμβάνονται αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά, σχέδιο δράσης για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, για την υποστήριξη της ανάπτυξης υποδομών φόρτισης, και δράσεις για την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης (φθινόπωρο 2017). 
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι νέες τεχνολογίες παραγωγής μεταβάλλουν το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης και διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ικανότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. “Οι τεχνολογίες αυτές θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω διαφόρων δικτύων, ενώ οι τεχνολογίες που προσφέρουν υψηλότερη παραγωγικότητα μπορούν να ωφελήσουν την οικονομία γενικότερα. Μπορούν επίσης να έχουν βαθύτερο αντίκτυπο στη φύση και τη διαθεσιμότητα της εργασίας» αναφέρει η Επιτροπή σε σχετικό της κείμενο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η στρατηγική για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας που τη συνοδεύει και το 5G για την Ευρώπη θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις νέες εξελίξεις και να αναπτύξουν μια εύρυθμη οικονομία των δεδομένων. 
Πηγή: Sepe.gr

About Freegr network

Από το Blogger.